Κακαβούλια Μαρία

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Η Μαρία Κακαβούλια γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ανάλυση λόγου και την θεωρία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο) από όπου και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD). Η διδακτορική διατριβή της με τίτλο Interior Monologue and its Discursive Formation in Melpo Axioti’s ‘Δύσκολες Νύχτες’ εκδόθηκε σε μορφή βιβλίου στη σειρά μονογραφιών (Miscellanea Byzantina Monacensia. Heft 35, 1992) του Ινστιτούτου Βυζαντινής Φιλολογίας, Νεοελληνικής Φιλολογίας και Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας για τρία (Institut fόr Byzantinistik, Neugriechische Philologie und Byzantinische Kunstgeschichte) και σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υφολογίας, Ρητορικής & Αφηγηματολογίας. Άρθρα, κριτικά δοκίμια και μελέτες της στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Ως προς το ερευνητικό έργο, ασχολήθηκε με την ανάλυση του λόγου και του ύφους κειμένων προερχόμενων κυρίως από το χώρο της λογοτεχνίας και των μέσων επικοινωνίας. Επιπροσθέτως, ασχολείται ερευνητικά με την μελέτη των διαταραχών της γλωσσικής επικοινωνίας σε άτομα με αφασία.

Έχει εκδώσει τα βιβλία Μελέτες για τον Αφηγηματικό Λόγο (Ψυχογιός 2004), Μορφές και Λέξεις στο έργο της Ελένης Βακαλό (Νεφέλη 2005), για το οποίο και τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το κρατικό βραβείο δοκιμίου και κριτικής του 2006.