Κόκκορη Πατρίσια

Επίκουρη Καθηγήρια

Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ, Αυστραλίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ αγγλική και ελληνική λογοτεχνία. Εκπόνησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στα Παιδαγωγικά και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου αρίστευσε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, το οποίο ολοκλήρωσε το 1984. Επί διετία εργάστηκε ως βοηθός στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ όπου δίδαξε γλώσσα, λογοτεχνία και θέατρο.

Το 1987, και ενώ ακόμη συνεχίζει την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, εξελέγη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας (Αυστραλία). Στο εν λόγω Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμών) δίδαξε ελληνική λογοτεχνία και γλώσσα και συνέγραψε εγχειρίδια μελέτης στα αγγλικά για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή με την εργασία της Το Μεταπολεμικό Ελληνικό Θέατρο στα Ευρωπαϊκά του Συμφραζόμενα στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Νοτίου Αυστραλίας. Κατά την διάρκεια της πανεπιστημιακής της σταδιοδρομίας στην Αυστραλία αφοσιώθηκε επίσης και σε μια μορφή δημιουργικής γραφής με τη μετάφραση ελληνικών θεατρικών έργων στα αγγλικά. Δέχτηκε την προσφορά εργασίας να διδάξει αγγλικά από το Τμήμα ΕΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου το 1999. Από το 2003 δίδαξε ως Λέκτορας και από το 2011 ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγλική Γλώσσα σε ένα ευρύ φάσμα του θεματικού κύκλου σπουδών και στην ελληνική τα μαθήματα: «Ιστορία του Θεάτρου» και «Σύγχρονη Παραστασιολογία».

Ως προς το συγγραφικό και ερευνητικό έργο, έχει μελετήσει τις διασυνδέσεις ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό  θέατρο και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό, ιδιαίτερο στο έργο νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων και σκηνοθετών. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί πιο ειδικά με τα θεατρικά έργα του Σάμουελ Μπέκετ και την πεντηκονταετή ιστορία των παραστάσεων τους στην Ελλάδα. Η μονογραφία της ‘Thisbizarrecircusislifeitself’: BeckettPerformanceinGreece (1960-2010) κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Νεφέλη. Άλλη τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται σε ελληνικές δραματουργικές αποκρίσεις σε καταστάσεις κρίσης στην σύγχρονη ελληνική δραματουργία.