Σκαρπέλος Γιάννης

Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής ΠΜΣ "Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση"

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι Κοινωνιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικών Σπουδών.

Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το 1996. Έχει διατελέσει Διευθυντής του ΠΜΣ στην Πολιτιστική Διαχείριση, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος. Για τη διετία 2016-2018 είναι Διευθυντής του ΠΜΣ "Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση" και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κατεύθυνσης "Πολιτιστική Διαχείριση". Ακόμη, είναι Αντιπρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), και ιδρυτής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών.

Έχει διδάξει στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ψυχολογία και ΜΜΕ", ενώ από το 2004 διδάσκει στο μεταπτυχιακό "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει γράψει τα βιβλία: Terra Virtualis: Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου (Νεφέλη, 1999), Ιστορική Μνήμη και Ελληνικότητα στα Κόμικς (Κριτική, 2000) και Εικόνα και Κοινωνία: Από την Τεκμηριωτική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία (Τόπος, 2012).

Είναι μέλος της International Visual Sociology Association, και  μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου το διάστημα 2002-2005, και 2012-2018.

Έχει επιβλέψει 15 διδακτορικές διατριβές, και πάνω από 30 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.