Δημηρούλης Δημήτρης

Καθηγητής

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eπί διετία διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Aκαδημίας Aθηνών, στο Kέντρο Nεολογισμών και Eπιστημονικών Όρων. Έκανε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο Mπέρμιγχαμ της Aγγλίας, όπου και δίδαξε περιστασιακά στο Πανεπιστήμιο και σε διάφορα κολλέγια.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στην Αυστραλία και το 1987 εξελέγη Foundation Professor στο Πανεπιστήμιο του Φλίντερς της Nοτίου Aυστραλίας όπου οργάνωσε το Tμήμα Ελληνικών Σπουδών. Tο 1992 επέστρεψε στην Eλλάδα και εξελέγη Kαθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Aπό το 1994 έως το 1998 υπήρξε Aντιπρόεδρος και από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος. Aπό το 1997 έως σήμερα διευθύνει κατά περιόδους τον Τομέα της Επικοινωνίας και το Media Lab του ιδίου Tμήματος.

Kατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας δίδαξε, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια,  Θεωρία και Iστορία της Λογοτεχνίας, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Pητορική, Τέχνη του Λόγου, Iστορία της Γλώσσας, Πολιτισμική Eπικοινωνία και Iστορία του Βιβλίου, της Γραφής και της Aνάγνωσης.

Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Tο Φάντασμα της Θεωρίας (Πλέθρον, 1993), O Ποιητής ως Έθνος. Αισθητική και Ιδεολογία στον Γ. Σεφέρη (Πλέθρον, 1997 - Β΄έκδ. Πλέθρον, 2011), O Φοβερός Παφλασμός. Kριτικό Aφήγημα για τα Tρία Kρυφά Ποιήματα του Σεφέρη (Πλέθρον, 1999), Παραλλάξ. Σύμμικτα για τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα (Ψυχογιός, 2002), Φάκελος Διονύσιος Σολωμός. Η Ανατομία ενός Εθνικού Θρίλερ (Μεταίχμιο, 2003) Εμμανουήλ Ροΐδης. Η Τέχνη του Ύφους και της Πολεμικής (Μεταίχμιο, 2005), και μετέφρασε τα βιβλία των  Thomas Pynchon, H Συλλογή των 49 στο Σφυρί (Ύψιλον, 1986),και Harold Bloom, H Aγωνία της Eπίδρασης (Άγρα, 1989).

Το 1995 εξέδωσε (επιμέλεια–εισαγωγή–σχόλια) τα Aφηγηματικά Kείμενα του Εμμανουήλ Ροΐδη (Ίδρυμα Oυράνη), το 2005 την Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη (Μεταίχμιο), το 2007 τα Έργα. Ποιήματα και Πεζά του Διονυσίου Σολωμού (Μεταίχμιο). και το 2009 τις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου (Μεταίχμιο). Το 2011 κυκλόρησε O Ποιητής ως Έθνος σε δεύτερη έκδοση (Πλέθρον) και ο τόμος Εμμανουήλ Ροΐδης – Άγγελος Βλάχος, Η διαμάχη για την ποίηση. Τα κείμενα και οι αντιδράσεις, (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη). 

Έχει επίσης δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και μελετών με αντικείμενο θεωρητικά ζητήματα της λογοτεχνίας και της κριτικής, καθώς και δύο συλλογές ποιημάτων στις εκδόσεις Πλέθρον: Κλασικά χωρίς εικόνες (1993), Και της τέχνης το λουρί (1994).