15 - 16 Ιανουαρίου 2019 Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Ερευνητικού Προγράμματος CODES στο Πάντειο

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CODES - erasmus +, πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Ιανουαρίου η συνάντηση των ερευνητικών μελών της ομάδας του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με αντίστοιχα μέλη από τα Πανεπιστήμια: Lumière University Lyon 2 (Γαλλία), Sapienza Universita di Roma (Ιταλία), University of Coimbra (Πορτογαλία), Europa-Universität Flensburg (Γερμανία) και Universitatea din București (Ρουμανία).

Ο βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση Περιεχομένου Σπουδών σχετικά με το αντικείμενο της Πολιτισμικής Διαφορετικότητας.

Η επόμενη συνάντηση του Ερευνητικού Προγράμματος CODES πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Flensburg της Γερμανίας κατά τη χρονική περίοδο 05 - 19 Μαϊου 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα εφαρμοστούν οι θεματικές και τα περιεχόμενα των μαθημάτων έτσι όπως αυτά σχεδιάστηκαν, ενώ την ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου θα συνοδεύσουν στο Flensburg της Γερμανίας 3 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο μας.


 

CODES: Communication, Cultural Diversity and Solidarity

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+Strategies υλοποιείται το έργο «Communication, Cultural Diversity and Solidarity» τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου μας προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία σύλληψης και εφαρμογής της εκπαιδευτικής ενότητας (module)

«Διαχείριση της πολιτισμικής διαφορετικότητας στους οργανισμούς και φορείς.»

Oι ως άνω φοιτητές που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση-test αυτής της εκπαιδευτικής ενότητας(module) που

θα υλοποιηθεί από τις 5 έως τις 19 Μαϊου στο Flensburg της Γερμανίας.

Κριτήρια επιλεξιμότητας υποψηφίων:

- Προπτυχιακοί φοιτητές τρίτου και τέταρτου έτους καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές
- Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (εφόσον τα μαθήματα θα γίνουν στα Αγγλικά). Επιθυμητέα είναι και η γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας.
- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της πολιτισμικής διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και της επικοινωνίας.
- Εμπειρία σχετική με τα προαναφερόμενα θέματα είτε με τη μορφή πρακτικής άσκησης, είτε με τη μορφή εθελοντισμού είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Δικαιολογητικά προς υποβολή:

-Βιογραφικό
-Μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να σταλούν με email υπόψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας -Επιστημονικής Υπεύθυνης, Μαριάννας Ψύλλα στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 25/1/2019
Η επιλογή των υποψηφίων τελεί υπό την ευθύνη της Ε.Υ.

Ημερομηνίες:

- Κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι 25/1/2019
- Επιλογή υποψηφιοτήτων 27/1/2019
- Διεξαγωγή συνεντεύξεων στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2019
- Ανακοίνωση των επιλεχθέντων στις 30/1

Συμπληρωματικές πληροφορίες

- Η μετακίνηση και η διαμονή+γεύματα θα καλυφθούν από το έργο CODES - Πρόγραμμα Εrasmus+
- Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο CODES εδώ

Μαριάννα Ψύλλα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος CODES


 

Erasmus+ Πρακτική Άσκηση στο εξωτερικό

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης φοιτητών στο εξωτερικό μέσω του Προγράμματος Erasmus+ υλοποιείται στο Η' εξάμηνο και αντιστοιχεί σε πέντε ECTS. Ένας ικανοποιητικός αριθμός φοιτητών ανά χρόνο αποκτούν εμπειρία επαγγελματική σε κάποιο φορέα / οργανισμό του εξωτερικού με μια μετακίνηση που ανέρχεται σε δέκα περίπου φοιτητές.

Δείτε εδώ αν μπορείτε να συμμετέχετε στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ (απαραίτητη η φοιτητική ιδιότητα!)

Δείτε εδώ τα Επιπλέον Ακαδημαϊκά κριτήρια επιλογής για Πρακτική Άσκηση στην Ευρώπη μέσω του Προγράμματος Erasmus+

Πρακτική Άσκηση στις Ψηφιακές Δεξιότητες - Digital Skills Traineeships


Τέλος, η συνεργασία με τη δράση Στρατηγικές του προγράμματος Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα στο Τμήμα μας αρχής γενομένης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018 - 2019 να συνεργαστούμε με πέντε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πάνω στο θέμα της πολιτισμικής διαφορετικότητας με στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

 

Διεθνής Κινητικότητα Καθηγητών και Φοιτητών με το Πρόγραμμα Erasmus+

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας  Καθηγητών και Φοιτητών επίσης το Τμήμα μας έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο συνάπτοντας συμφωνίες με χώρες της Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ+Καναδάς) με χώρες της Νοτίου Αμερικής (Χιλή) με την Κίνα και τη Ρωσία δίνοντας τη δυνατότητα σε μέλη του Τμήματος μας να μετακινηθούν προς αυτές τις χώρες να συνάψουν πολλαπλές συμφωνίες και να εμπλουτίσουν το Τμήμα μας με εμπειρίες που προέρχονται από άλλους πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς χώρους. Το Τμήμα μας έχει υποδεχτεί επίσης αρκετούς φοιτητές και καθηγητές από αυτές τις χώρες με έντονη την κινητικότητα κυρίως από χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Δείτε εδώ τη Διαδικασία Επιλογής των Φοιτητών International Credit Mobility

Erasmus+ Επιμόρφωση Διδακτικού και Διοικητικού προσωπικού

Στο πλαίσιο της Επιμόρφωσης Διδακτικού και Διοικητικού προσωπικού σταθερά διατηρείται, με αυξητική μάλιστα τάση, το ενδιαφέρον και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αυτό συνιστά ένα άνοιγμα του πανεπιστημίου μας που γίνεται συνεχώς πιο εξωστρεφές και αποκτά ένα προσωπικό που εμπλουτίζεται με την Ευρωπαϊκή κουλτούρα και τον πλούτο που παράγεται σε επίπεδο δεξιοτήτων και γνώσεων στη Ευρώπη.

Δείτε εδώ τις Εβδομάδες Επιμόρφωσης στην Ευρώπη - Staff Training Weeks in Europe

Κινητικότητα Φοιτητών και Καθηγητών στην Ευρώπη με το Πρόγραμμα Erasmus+



Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινητικότητας Φοιτητών για Σπουδές και Καθηγητών για Διδασκαλία αξίζει να σημειωθεί το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των καθηγητών να κινηθούν προς χώρες της Ευρώπης συνάπτοντας νέα προγράμματα. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών παρακολουθεί τα Προγράμματα Σπουδών παρεμφερών πανεπιστημιακών Σχολών διευρύνοντας τον ορίζοντα των φοιτητών και αυξάνοντας την κινητικότητα και την προβολή του πανεπιστημίου μας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ενέργεια τριάντα έξι (36) διμερείς συμφωνίες με δεκαπέντε χώρες της Ευρώπης. Οι εξερχόμενοι φοιτητές ανέρχονται γύρω στα 26 άτομα ανά ακαδημαϊκή χρονιά ενώ το σημαντικό είναι η μεγάλη άνοδος των εισερχομένων φοιτητών που έχει πλέον φτάσει τα είκοσι άτομα ανά έτος.

Δείτε εδώ τα Κριτήρια Επιλογής Φοιτητών 2018 - 2019 για Σπουδές στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μέσω του Προγράμματος Erasmus+ 

Erasmus+ Strategies: Πολιτισμική Διαφορετικότητα - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CODES

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 - 11.00 π.μ. – 21.00 μ.μ. Αίθουσα ΔεσΚοι

CODES Workshop: Η εκπαιδευτική προσέγγιση στη διαχείριση της πολιτισμικής διαφορετικότητας

"CODES Workshop: The educational approach in addressing cultural diversity" the program in English (PDF)

Η ερευνητική ομάδα CODES του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ CODES (Communication, Cultural Diversity and Solidarity), σας προσκαλεί στο δεύτερο workshop: “Εκπαιδευτική προσέγγιση στη διαχείριση της πολιτισμικής διαφορετικότητας” το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11.00 π.μ - 21.00 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αίθουσα εκδηλώσεων ΔΕΣΚοιΧαριλάου Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή 22, (link opens Google Maps).

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CODES συνιστά ένα διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα (Erasmus+ key action 1: Strategic Partnerships), που υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Lumière Lyon 2 της Γαλλίας, φέρνει σε συνεργασία ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων έξι ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία), με σκοπό την άμεση σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία και τον καθορισμό του ρόλου της εκπαίδευσης στη διαχείριση της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.
Στο εργαστήριο θα λάβουν μέρος μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου καθώς επίσης και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις - παρεμβάσεις με προβολή οπτικοοακουστικού υλικού και βιωματικές πρακτικές. Η έμφαση θα δοθεί στην προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την αντιμετώπιση της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Για την οργανωτική επιτροπή,
Η συντονίστρια του Προγράμματος CODES για την Ελλάδα
Μαριάννα Ψύλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου

The Workshop Program (PDF) - Το Πρόγραμμα - H Αφίσα (JPG)


Σεπτέμβριος 2018: Συνάντηση στο Βουκουρέστι του CODES Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: 
"Πολιτισμική Διαφορετικότητα, Επικοινωνία, Αλληλεγγύη"

Erasmus+ Strategies

September 2018: Meeting in Bucharest of the CODES European Program "Cultural Diversity, Communication, Solidarity"


12-13 Οκτ. 2018: Β' Workshop CODES:

“ Ζώντας μαζί - Προσεγγίζοντας τη Διαφορετικότητα
Διαπολιτισμικές και Πολυπολιτισμικές Δεξιότητες ”

CODES (Communication, Cultural Diversity, Solidarity) - Erasmus+ Strategies

To Πρόγραμμα CODES - Επικοινωνία, Πολιτισμική Διαφορετικότητα, Αλληλεγγύη είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που συγκεντρώνει έξι πανεπιστημιακούς χώρους από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Την Ελλάδα με το Πάντειον Πανεπιστήμιο, τη Γαλλία με το Πανεπιστήμιο Lyon2, την Ιταλία με το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza, την Πορτογαλία με το Πανεπιστήμιο Coibra, την Ρουμανία με το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου , και τη Γερμανία με το Πανεπιστήμιο Flensburg.
Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της διαφορετικότητας, όπως αυτή εκφέρεται μέσα από ποικίλλες μορφές, ανοίγοντας το διάλογο και κινητοποιώντας τη δράση ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ποικίλλους φορείς έτσι ώστε με επίκεντρο την εκπαιδευτική διαδικασία να δημιουργηθεί ένα φόρουμ συζητήσης και προβληματισμού με άμεσες συνέπειες στην τροποποίηση του ίδιου του περιεχομένου σπουδών. Η τροποποίηση του περιεχομένου της παρεχόμενης γνώσης και η συμμετοχή όλων των δρώντων που τους αφορά η εκπαιδευτική διαδικασία(σπουδαστές, καθηγητές, γονείς) θα έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας, διαμορφώνοντας κατάλληλα νέους πολίτες και εργαζόμενους ικανούς να αντιμετωπίσουν τη διαφορετικότητα μέσα στην πράξη συμβάλλοντας στη δημιουργία ενος νέου κοινωνικού πλαισίου, ανοιχτού στην κοινωνία της πολυπολιτισμικότητας.

Ως ερευνητική ομάδα CODES, ενός Πανεπιστημιακού χώρου, θέτουμε την Εκπαιδευτική διαδικασία στο κέντρο μιας διαδρομής που καλείται να συσπειρώσει διαφορετικά ζητήματα μέσα από διαφορετικές δράσεις, προωθώντας το διάλογο και την αναγκαιότητα της επικοινωνιακής δράσης για την αντιμετώπιση της ετερότητας, την αποδοχή και την αναγνώριση της μέσα από τυπικές αλλά και άτυπες μορφές εκπαίδευσης που στην ουσία συνιστούν πολιτισμική παρέμβαση σε αξιακό, ηθικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η διαφορετικότητα και η πολυπολιτισμικότητα διαμορφώνονται έτσι ως πόλοι προβληματισμού τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο ερευνητικό πεδίο εφόσον συνιστούν άξονες προβληματισμού, παρέμβασης και προώθησης νέων ερευνητικών πεδίων αλλά παράλληλα σχηματοποιούν και νέα αξιακά δεδομένα που προβάλουν την αναγκαιότητα διαμόρφωσης νέων υποκειμένων-δρώντων που αποτελούν συνιστώσες μιας κοινωνικής μεταβολής που εμπεριέχει στοιχεία αντίστασης σε καθιερωμένες δομές ενώ συγχρόνως διαμορφώνει μια νέα κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα. Δημιουργεί έτσι μέσα από την γνώση την επιμόρφωση και την κατάρτιση νέους πολίτες που γίνονται σταδιακα ικανοί να αντιλαμβάνονται τα νέα κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά δεδομένα μέσα στη συνεχή μεταβλητότητά τους καθιστώντας τους ενεργούς σε μια νέα διαφορετική πραγματικότητα που απαιτεί νέους όρους διαβίωσης, παρέμβασης και δημιουργίας.

Σε αυτό το πνεύμα η έρευνα μας χαρτογράφησης του χώρου, που περιλαμβάνει το πανεπιστήμιο, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, άτυπες δομές εκπαίδευσης, κρατικούς φορείς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικό–επιχειρηματικό χώρο, μας παρέχει τη δυνατότητα ενώ καταγράφουμε δομές και χώρους να προσδιορίζουμε την εννοιολόγηση των εννοιών της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας ενώ συγχρόνως ανοίγουμε το διάλογο για συνεργασίες, για δυνατότητες πρόσβασης και προβληματισμό που συνιστούν το ξεκίνημα μιας πορείας που αποδέχεται το διαφορετικό, ενσωματώνοντας με διαφορετικούς τρόπους την ετερότητα, την ποικιλομορφία, διερευνώντας νέες διαδρομές στην συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα.

H οπτική γωνία σχετικά με τον τρόπο έρευνας της ομάδας CODES σχετίζεται με έναν διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης που αντικατοπτρίζει τόσο τη φυσιογνωμία της ερευνητικής ομάδας(αυτοαναφορικότητα) αλλά παράλληλα και την φυσιογνωμία του αντικειμένου διερεύνησης(ετεροαναφορικότητα) σχετικά τόσο με το εκπαιδευτικό-ερευνητικό αλλά και εργασιακό πεδίο όσο και την εννοιολόγηση του. Ο παραγόμενος λόγος γύρω από τα διερευνώμενα πεδία σχηματοποιεί σχέσεις που κατασκεύαζονται μέσα από τη δράση τους, δηλώνοντας πρακτικές που προσδιορίζουν τον ευρύτερο στόχο σχετικά τόσο με το εκπαιδευτικό-ερευνητικό αλλά και εργασιακό πεδίο όσο και την εννοιολόγηση του.

Εναρκτήριο Workshop Erasmus+ CODES: 24 Φεβρουαρίου 2018, κτήριο ΔΕΣΚοι, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Incoming Erasmus+ Students

Welcome to the Department of Communication, Media and Culture.

We hope you’ll find plenty of courses to interest you in our Programme (redirect to the Panteion Erasmus+ web site). Apart from the subjects that prepare students for the professions of Journalism, Mass Media, Cultural Management, Advertising, Communications, it comprises subjects from the humanities and social sciences which provide students with a broad knowledge and multiple skills. Syllabus (PDF)

Usually we offer five courses in which instruction is in English: English Language for Media and Communication, English Language for Culture Studies, Introduction to Advertising and Public Relations, Social issues, social innovation and corporate responsibility and History of Theatre. However, this year (2018 - 2019) in the spring semester English Language for Culture Studies and History of Theatre will not be offered because the lecturer will be on leave. Listed below are also the courses taught in Greek by academics of our Department who can supervise Erasmus students in English. Professors teaching these courses are available to discuss content and methods of assessment in student consultation hours, or at the end of their scheduled classes. Erasmus students may also address any enquiries to academic staff by writing to them directly - all contact details can be found on this website (Faculty Members & Teaching Staff web page).


We look forward to welcoming you in the Department of Communication, Media and Culture of Panteion University, where we offer a broad range of subjects for careers in communications and the creative industries, and simultaneously explore many topics and modes of expression. In addition, you will have the opportunity to participate in extra-curricular activities as well as to interact socially with its friendly students and staff.

Erasmus+ Panteion University Website - Facebook Page of Erasmus Panteion - Erasmus Student Network (ESN) - Activities: October 2018 - November 2018 December 2018

logo

pistopoiisi 2circles

136 Syggrou Avenue - 17671 Athens - Greece

e-mail: emme@panteion.gr

Telephone:

 

210-920 1428 Thedorou Vasiliki - Students affairs
    210-920 1431 Halkonidou Eleni - Students affairs
    210-920 1064 Karalis Dimitris - Executive secretary

Student services hours at the Secretariat [2nd floor of the old building]: every Tuesday 10:00 - 13:00

  • For certifications, letters of confirmation etc., students are assisted by the Student Services
    Centre 
    in the quadrangle of the New Building, which operates daily from 9:30 – 13:00

  • Gogle Map Panteion Athens