Κατεύθυνση Δημοσιογραφίας

J LabΗ κατεύθυνση «Δημοσιογραφία» απευθύνεται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές των οποίων τα επιστημονικά ή επαγγελματικά ενδιαφέροντα αφορούν τους τομείς των Μέσων Ενημέρωσης και της Δημοσιογραφίας. Η λειτουργία της κατεύθυνσης βασίζεται στο θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δημοσιογραφίας (J-Lab) του Τμήματος, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται δέκα εργαστηριακά μαθήματα, πέντε στο Γ΄ έτος και πέντε στο Δ΄ έτος σπουδών.

Οι φοιτητές/τριες διδάσκονται τα διάφορα είδη δημοσιογραφίας, παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου για όλα τα ΜΜΕ και τα πολυμεσικά περιβάλλοντα, τεχνικές τεκμηρίωσης, επαλήθευσης και χρήσης των πηγών για παραγωγή αξιόπιστων πληροφοριών και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, κριτική ανάλυση περιεχομένου και της πληροφοριακής διαμεσολάβησης, και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων δημοσιογραφικής έρευνας στο ψηφιακό περιβάλλον.

H διδασκαλία, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στις δημοσιογραφικές τεχνικές. Οι φοιτήτριες/τές πειραματίζονται με την παραγωγή διαφόρων ειδών αφήγησης στα μέσα επικοινωνίας με στόχο την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της πρακτικής της δημοσιογραφίας και της παραγωγής μιντιακού περιεχομένου. Tα μαθήματα ολοκληρώνονται με την ατομική ή συλλογική παραγωγή πλήρους προϊόντος - ολοκληρωμένης δημοσιογραφικής έρευνας, ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή online ρεπορτάζ, τηλεοπτικών εκπομπών και μίνι-ντοκιμαντέρ - δίνοντας τη δυνατότητα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές να ασκηθούν σε επαγγελματικές συνθήκες και προκλήσεις.

Η λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού στούντιο του Τμήματος στην οδό Χιλλ στην Πλάκα έδωσε πνοή στο σχεδιασμό του προγράμματος διδασκαλίας, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δημοσιογραφικών παραγωγών από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Το Στούντιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει ανακαινισμένο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο (με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) ως Ψηφιακό Στούντιο.

Το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας στηρίζει με την υποδομή του και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σημαντικά εγχειρήματα φοιτητριών και φοιτητών, ανάμεσα στα άλλα: Πρωτοπόρα έντυπα περιοδικά (Simulation Mag, Στίγμα) και ηλεκτρονικά περιοδικά (Πυξίδα, π@π@κι), community web radio (Spam Radio), φοιτητικό ψηφιακό περιοδικό (QUBIT) για τις φανερές και κρυφές πλευρές του διαδικτύου, παραγωγές ντοκιμαντέρ (Φοιτητιβίσματα) στο πλαίσιο του ετήσιου διαπανεπιστημιακού προγράμματος Διάπλασις στη Βουλή Τηλεόραση, παραγωγή βίντεο για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες - περιβαλλοντική δημοσιογραφία, πρόσφυγες, ψηφιακή κουλτούρα, αστικό γκράφιτι, ήχοι της πόλης, προβολή και προώθηση του Πανεπιστημίου (Youtubers: Οι ‘αφανείς’ φανεροί, Ανέπαφα. Without Contact, Video Studio R, Δικτύου Συγγρού), Παρατηρητήριο σπουδαστριών/στών Εναλλακτικής Δημοσιογραφίας (ΠσΕΔ) για τη μελέτη και διερεύνηση συνεργατικών, συμμετοχικών και ριζοσπαστικών μορφών δημοσιογραφίας, κ.α.

Το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο συνεργασιών με σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα και επαγγελματικούς φορείς στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών διακεκριμένοι δημοσιογράφοι των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και επαγγελματίες στο ευρύτερο πεδίο της επικοινωνίας και της παραγωγής περιεχομένου συνεργάζονται τακτικά στα εργαστηριακά μαθήματα.

Οι απόφοιτες/οι της Κατεύθυνσης της Δημοσιογραφίας του Τμήματος δραστηριοποιούνται και διακρίνονται επαγγελματικά στα πεδία των ΜΜΕ, της δημοσιογραφίας και της ψηφιακής παραγωγής περιεχομένου.


Συνεργασία του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας (J-Lab), του Εργαστηρίου Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού (Media Lab) και του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) με το iMEdD (incubator for Media Education and Development).


Ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας (J-Lab), του Εργαστηρίου Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού (Media Lab) και του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) με το μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development), για την ανταλλαγή συμβουλευτικής τεχνογνωσίας, τις συνέργειες σε ερευνητικές και δημοσιογραφικές δράσεις, καθώς επίσης και για ακαδημαϊκά προγράμματα αλλά και για τη διάδοση των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας στην κοινωνία.

Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι:

  • Ανάπτυξη άρθρων υψηλής ποιότητας βασισμένων σε μελέτες σε αντικείμενα ευρύτερου ενδιαφέροντος (σχετικά με την κοινωνία, πολιτική, αθλητισμό, εκπαίδευση, οικονομία ή δημόσια υγεία).
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επιστημονικών μεθόδων και προσεγγίσεων σχετικά με τις σύγχρονες δημοσιογραφικές πρακτικές.
  • Πρόσβαση των φοιτητών/τριών σε πραγματικά προβλήματα και δεδομένα

 

                journalism conference 1

Journalism conference 2

Journalism conference 3b


2ο Ετήσιο Ελληνόφωνο Συνέδριο Εργαστηρίων Επικοινωνίας, με τη συμμετοχή των Εργαστηρίων "Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού" (Media Lab) και Δημοσιογραφίας (J-Lab)

 Το μέλλον της επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή

Διαδικτυακά (χωρίς κόστος) 1 και 2 Ιουλίου 2023
Πρόσκληση υποβολής εργασιών
cclabs 2023Το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία για τη συνάντηση ερευνητ(ρι)ών και επιστημόνων στο σύνολο του φάσματος του αντικειμένου της Επικοινωνίας, με στόχο τη χαρτογράφηση, σε διεπιστημονικό επίπεδο, της υπάρχουσας κατάστασης σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές στη φύση και στις μεθόδους της επικοινωνίας. Η σύγκλιση τεχνολογιών που διαγράφουν τα όρια μεταξύ της φυσικής και της ψηφιακής σφαίρας επηρεάζει το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον της επικοινωνίας, μετασχηματίζοντας τομείς όπως η δημοσιογραφία, η πολιτική επικοινωνία, η εκπαίδευση, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η υγεία, η επικοινωνία για το περιβάλλον, κ.ά.. 
 
Το Συνέδριο παρέχει μια διεπιστημονική πλατφόρμα σε ερευνήτριες/ητές, επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και τάσεις, τις αναδυόμενες προκλήσεις και πιθανές λύσεις, στους τομείς της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στα Εργαστήρια Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ελληνόφωνων πανεπιστημίων, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες και την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος. 
 
Βασικός διοργανωτής για το 2023 είναι το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου και η ερευνητική ομάδα «Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση» (ΜCL-Media, Cognition, & Learning) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τη δήλωση συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου: http://www.cclabs.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

Ε' Εξάμηνο:

ΣΤ' Εξάμηνο

 

Ζ' Εξάμηνο

Η' Εξάμηνο

logo     pistopoiisi 2circles

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας