.

QUBIT -- Περιοδικό για το Διαδίκτυο

QUBIT -- Περιοδικό για το Διαδίκτυο

QUBIT -- Περιοδικό για το Διαδίκτυο

QUBIT: Περιοδικό για το διαδίκτυο, τις φανερές και τις κρυφές του πλευρές! Τεύχος 1 Τεύχος 2   To περιοδικό δημιουργήθηκε απο τους φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο πλαίσιο του εργαστηρίου "Οψεις του Διαδικτύου - Κριτικές Προσεγγίσεις". Υπεύθυνος του εργαστηρίου ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοσιογραφίας και Νέων Μέσων Παντελής Βατικιώτης.

Read more
Εναλλακτική Δημοσιογραφία

Εναλλακτική Δημοσιογραφία

Εναλλακτική Δημοσιογραφία

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε από σπουδάστριες/ές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας XI: Εναλλακτική Δημοσιογραφία.     Το ΠσΕΔ αποσκοπεί στη μελέτη και διερεύνηση πτυχών και πεδίων άσκησης εναλλακτικής δημοσιογραφίας.   Δείτε τις ερευνητικές ασκήσεις    

Read more
------------------------- Criticism | Κείμενα

------------------------- Criticism | Κείμενα

------------------------- Criticism | Κείμενα

--------- Γράφοντας για κείμενα --------- https://criticism.gr/ Η κριτική ως ευρύτερος όρος, που υποβάλλει αμέσως τη διάθεση αντιμετώπισης ενός προϋπάρχοντος λογοτεχνικού κειμένου, έχει εξ ορισμού δύο πλευρές, αυτή του διαχωρισμού και της διάκρισης, και αυτή της αξιολόγησης και της στάθμισης. Η κριτική κατά καιρούς, και με βάση διαφορετικές απόψεις για την αξιολόγηση της λογοτεχνίας, θεωρήθηκε ο...

Read more
--------------------------- Πόλις Απολις --

--------------------------- Πόλις Απολις --

--------------------------- Πόλις Απολις --

--------- Τι είναι το Πόλις Απολις   -------- https://www.polisapolis.gr/el/ Παράγει (ακόμη) σκέψη το πανεπιστήμιο ; Η κατάφαση δεν είναι αυτονόητη κι αυτό ισχύει, κάθε φορά  που τα θεμέλια της κριτικής σκέψης υποσκάπτονται :  εδώ, στην Ελλάδα αλλά και πέραν αυτής, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο και με διαφορετικούς τρόπους τρόπους κάθε φορά.  Παρόλ’αυτά το πανεπιστημιακό έργο, ίσως άνισο, δεν...

Read more
Συμμετοχή του του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημ. Σχέσεων     στο Mobile World Congress 2021

Συμμετοχή του του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημ. Σχέσεων στο Mobile World Congress 2021

Συμμετοχή του του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημ. Σχέσεων     στο Mobile World Congress 2021

Συμμετοχή του του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων στην Ελληνική Αποστολή στο Mobile World Congress Barcelona 2021: https://www.mwcbarcelona.com/   28 Ιουνίου- 1 Ιουλίου 2021 με τίτλο "Connected Impact- Greece Adpats"   Το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων- #ADandPRLAB υποστήριξε την Ελληνική Αποστολή με δύο ρόλους:     Συνεργάτης της Ελληνικής Αποστολής σε θέματα επικοινωνίας...

Read more

Κατεύθυνση Πολιτιστική Διαχείριση

Οι στόχοι του προγράμματος της κατεύθυνσης «Πολιτιστική Διαχείριση» είναι να προσφέρει εξειδίκευση στις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, στις μεθόδους και στις εφαρμοσμένες δεξιότητες της πολιτιστικής διαχείρισης, ευρέως νοουμένης. Το πρόγραμμα παρέχει ένα ευρύ σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων, χρήσιμων σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό και προγραμματισμό, τη διεύθυνση και οργάνωση πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει να διευρύνει, μέσω της έρευνας, τα όρια της επιστημονικής γνώσης γύρω από πεδία όπως:

  • Οι θεσμοί, οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του πολιτισμού σε όλες τους τις διαστάσεις (αισθητική, κοινωνική, νομική, κανονιστική, οικονομική, πολιτική, ιδεολογική, κ.ο.κ.).
  • Οι αρχές, οι διαδικασίες και οι τεχνικές της διοίκησης και οργάνωσης πολιτιστικών οργανισμών.
  • Τα ιδιαίτερα ζητήματα διοίκησης και οργάνωσης συγκεκριμένων κλάδων πολιτιστικής πρακτικής, από τα μουσεία και τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς ως τις παραστατικές τέχνες ή τις εικαστικές τέχνες.
  • Η πολιτιστική πολιτική τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο και οι διεθνείς μορφωτικές/πολιτιστικές σχέσεις.
  • Τα γνωρίσματα και οι ιδιαιτερότητες της πολιτιστικής επικοινωνίας, των κοινών του πολιτισμού, της πρόσληψης του πολιτιστικού αγαθού και των αποτελεσμάτων της πολιτιστικής λειτουργίας.
  • Η πολιτιστική διάσταση της κοινωνίας της πληροφορίας και οι εφαρμογές των προηγμένων τεχνολογιών στην πολιτιστική επικοινωνία και διαχείριση.

Επιδιώκει, στη βάση αυτή, να αναπτύξει μεταξύ των αποφοίτων του εξειδικευμένα στελέχη που θα συνδυάζουν την ουσιαστική θεωρητική κατάρτιση για τον πολιτισμό, την πορεία και τις προοπτικές του με την εποπτεία των πρακτικών, των μεθόδων και των κύριων ζητημάτων πολιτιστικής πολιτικής, διοίκησης και επικοινωνίας.
Σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα: Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί η διδασκαλία με την έρευνα, παρά τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους. Αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα από τη δράση των τελευταίων ετών:
Ερευνητικές δράσεις:
Ερευνητικό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Βιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Μουσείου Λαυρίου με στόχο την καταγραφή προφορικών μαρτυριών παλαιών εργαζομένων στα μεταλλεία Λαυρίου και ένταξή τους στην αφήγηση του μουσείου (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2018).
Ερευνητικό εργαστήριο για τους «Κόσμους της Τέχνης» στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έγινε καταγραφή και οπτικοποίηση μιας σειράς κόσμων της ελληνικής σκηνής της τέχνης: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος, Νίκος Κούνδουρος, Γιώργος Λάνθιμος, Πρόσβαση ΑΜΕΑ στην Τέχνη, Κατερίνα Στανίση, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Τεχνοχώρος Fabrica Athens (Δεκέμβριος 2016 - Ιανουάριος 2017). Το εργαστήριο οδήγησε στη δημιουργία
 της έκθεσης «"Gephi-ρώνοντας την Τέχνη": To small world effect και οι καλλιτεχνικοί κόσμοι» στην οποία παρουσιάστηκαν οι οπτικοποιήσεις των δικτύων, με παράλληλη μουσική και θεατρική παράσταση και συζήτηση για την κατάσταση στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας την περίοδο της κρίσης (23 Φεβρουαρίου 2017).
Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2017) με στόχο
 τη διεξαγωγή έρευνας κοινού στην περιοχή του Μαραθώνα και εκπόνησης σχετικής μελέτης με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης των ντόπιων με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχή και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα,
 τον σχεδιασμό αρχαιολογικού περιπάτου στην περιοχή,
 την εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα και
 την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες για το εν λόγω μουσείων.
Ερευνητικό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας με στόχο τη διερεύνηση της ταυτότητας και της μνήμης της γειτονιάς «Γεράνι» στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε καταγραφή προφορικών μαρτυριών από κατοίκους και εργαζομένους στην περιοχή (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2016). Το υλικό αυτό οδήγησε σε δημιουργία ντοκυμαντέρ με τίτλο «Το Γεράνι μιλά» και σε μία επιστημονική ανακοίνωση σε συνέδριο (βλ. παρακάτω) .
Ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
 Μαρκέλλου M., και Σαλμούκα Φ. (2017), «Ψηφιακή ανάδειξη των σύγχρονων ελληνικών μουσειακών συλλογών: πολιτισμικές και νομικές προεκτάσεις». EUROMED, 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς, Βόλος 1-3 Δεκεμβρίου 2017 (υπό έκδοση).
 Μαρκέλλου Μ. (2017), «Η πρακτική της οικειοποίησης/ιδιοποίησης στη λογοτεχνία (Appropriation Literature) αντιμέτωπη με το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας: ακροβατώντας ανάμεσα στην έμπνευση και τη λογοκλοπή». Λευκωσία, Κύπρος, Συνέδριο με θέμα Δίκαιο και Λογοτεχνία: πτυχές μιας πολυσύνθετης σχέσης 12-13 Μάϊου 2017 (υπό έκδοση).
Γκαζή, Α. και Κουκούλη, Μ. (2016), «Το Γεράνι μιλά. Προφορικές μαρτυρίες σε μια αθέατη γωνιά της Αθήνας», Γ΄Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας Αντι-Αρχεία: επανεξετάζοντας την ιστορία από τα κάτω, Ένωση Προφορικής Ιστορίας, Θεσσαλονίκη 3-5/6/2016 (υπό έκδοση).
Katerina Dermata & Yannis Skarpelos (2017) What the words do not say: SFS for children under the light of social semiotic theory case study: ‘Horis sosivio’, Journal of Visual Literacy, 36:3-4, 202-221, DOI: 10.1080/1051144X.2017.1399761
Pavlos Valsamidis (2016) Representing Us - Representing Them. Visualizing Racism in Greek Primary School Films. Στο Jagtar Singh, Paullette Kerr & Esther Hamburger (eds), Media and Information Literacy: Reinforcing Human Rights, Countering Radicalization and Extremism, UNESCO, MILID yearbook 2016 pp. 213- 222

Επικοινωνία - Contact

e-mail: emme@panteion.gr

 

Τηλ.: - 210-920 1431 Κονίδη Νίκη, 
  εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών
 - 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική,
  εξυπηρέτηση μετ. φοιτητών και υποψ. διδακτόρων
 - 210-920 1064 Καραλής Δημήτρης, 
  Αναπληρωτής Προϊστάμενος 


Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτηρίου]:
                     
κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του Νέου Κτηρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'