.

Εργαστήρια Πολιτισμού VII & VIII

410245. Εργαστήριο Πολιτισμού VII: Εικαστικά – Ε. Φουντουλάκη

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί καταρχάς θεματική συνέχεια του μαθήματος Ιστορία της Τέχνης ΙΙ του Ε΄ εξαμήνου. Εξετάζονται επίσης θέματα μεθοδολογίας και την επιστημονικής έρευνας.
Το φιλοσοφικό και μορφολογικό αδιέξοδο της τέχνης στο τέλος του 19ου αιώνα θα οδηγήσει στην έκρηξη των κινημάτων των αρχών του 20ού. Αντιμετωπίζοντας το υπαρξιακό της αδιέξοδο η τέχνη είναι υποχρεωμένη ή να αναδιοργανωθεί ή να πεθάνει.
Τα μοντέρνα κινήματα του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού εξετάζονται στο κοινωνικό και ιστορικό τους πλαίσιο αλλά επίσης αντιμετωπίζονται ως περιπέτεια της μορφής και άρα ως ανανέωση του διαλόγου με την τέχνη του παρελθόντος. Ο διάλογος αυτός εμπλουτίζεται ή διακόπτεται, παραμένοντας όμως ένας σημαντικός ερμηνευτικός άξονας.
Παράλληλα, οι φοιτητές εισάγονται στον κόσμο της εικαστικής δημιουργίας μέσω επισκέψεων χώρων όπως μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί, με σκοπό την κατανόηση του στόχου της παρουσίασης των έργων. Η ανάλυση των κριτηρίων επιλογής των έργων που εκτίθενται, του τρόπου έκθεσής τους, καθώς και η μελέτη του άξονα που υιοθετήθηκε σε μια έκθεση μαρτυρούν το ιδεολογικό πλαίσιο, τον προβληματισμό και την ερμηνευτική στάση των διοργανωτών της, ενώ ταυτοχρόνως αποκαλύπτουν τις πολλαπλές λειτουργίες μιας έκθεσης.
Η αξιολόγηση των φοιτητών βασίζεται:

  1. στην παρουσία στα μαθήματα και τις επισκέψεις των εκθέσεων,
  2. σε γραπτή εξέταση του θεωρητικού μέρους του μαθήματος και
  3. στην εκπόνηση τελικής εργασίας η οποία μπορεί να έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα ή δημιουργική μορφή.

 

410246. Εργαστήριο Πολιτισμού VIII: Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκθέσεων – Α. Γκαζή

Το εργαστήριο αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών/-τριών με το σύνολο των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες κατά τη διαδικασία μελέτης, σχεδιασμού και οργάνωσης μιας έκθεσης σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Μέσα από επισκέψεις σε επιλεγμένες εκθέσεις, την παρουσίαση παραδειγμάτων και την κατάθεση της επαγγελματικής εμπειρίας της διδάσκουσας ή προσκεκλημένων ομιλητών, αναλύεται – καταρχήν – σταδιακά όλη η διαδικασία παραγωγής μιας έκθεσης από το στάδιο σύλληψης της αρχικής ιδέας μέχρι τη φάση της συνολικής αξιολόγησής της και παρουσιάζονται οι βασικές αρχές και η μεθοδολογία σχεδιασμού και οργάνωσης εκθέσεων.
Η συζήτηση οργανώνεται γύρω από τις τρεις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν κάθε έκθεση: τα εκθέματα, τον χώρο και τους ανθρώπους/αποδέκτες.
Στη συνέχεια, οι φοιτήτριες/-τές καλούνται να σχεδιάσουν και να οργανώσουν μια έκθεση σε μουσείο ή πολιτιστικό ίδρυμα της Αθήνας έτσι, ώστε να μετουσιώσουν τη θεωρία σε πράξη και να μπορέσουν να ασκηθούν στις πραγματικές συνθήκες υλοποίησης ενός έργου. Οι φοιτητές αναλαμβάνουν όλους τους ρόλους που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση – βήμα προς βήμα – μιας έκθεσης και, παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους δημιουργικά. Μέσα από την εκπόνηση της ομαδικής αυτής εργασίας, το εργαστήριο καλλιεργεί δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς και πνεύμα επαγγελματισμού.
Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί με μεγάλη επιτυχία οκτώ εκθέσεις:
1. «Βυζαντινές Επί-Σκέψεις. 21 φοιτητές παρεμβαίνουν στο Βυζαντινό Μουσείο», Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Ιούλιος 2008. 2. «Ο κύριος Σλήμαν δεν είναι εδώ», Νομισματικό Μουσείο / Ιλίου Μέλαθρον, Ιούλιος 2009. 3. «Στη σκηνή σε καλώ. Μεταμορφώσεις του αρχαίου θεάτρου: 6ος αι. π.Χ. – 21ος αι. μ.Χ.», πολυχώρος πολιτισμού «Αθηναϊς», Ιούνιος 2010. 4. Μόνιμο έκθεμα «Η Αγορά» στο Παιδικό Μουσείο, Δεκέμβρης 2011. 5. «Γελ(ο)ιογραφικότητες», πολυχώρος Pop up 123, Ιούλιος 2012 6. «Συγγρού 136», Πάντειο Παν/μιο, Ιούλιος 2013 7. “Γκάζι, ακούς;”, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου- Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Ιούλιος 2016 8. “...ιστορίες πίσω από την Ιστορία”, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ιούνιος - Ιούλιος 2017

Επικοινωνία - Contact

e-mail: emme@panteion.gr

 

Τηλ.: - 210-920 1431 Κονίδη Νίκη, 
  εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών
 - 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική,
  εξυπηρέτηση μετ. φοιτητών και υποψ. διδακτόρων
 - 210-920 1064 Καραλής Δημήτρης, 
  Αναπληρωτής Προϊστάμενος 


Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτηρίου]:
                     
κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του Νέου Κτηρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'