Εργαστήρια Δημοσιογραφίας III & IV

410239. Εργαστήριο Δημοσιογραφίας III: Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Δημοσιογραφία – Σ. Καπερώνης

Στο Εργαστήριο Δημοσιογραφίας οι φοιτήτριες και οι φοιτητές διδάσκονται τις επικοινωνιακές τεχνικές των δημοσιογραφικών οργανισμών μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το εργαστήριο έχει υποχρεωτικές παρακολουθήσεις μαθημάτων καθώς και συμμετοχή στις υποχρεωτικές εργασίες. Το Εργαστήριο διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια και προσομοιώσεις και πραγματοποιεί έρευνες, εστιασμένες στις νέες τάσεις και δράσεις της διαδικτυακής δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα, ανατίθενται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές εργασία με σκοπό την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης δημοσιογραφικής έρευνας στα Κοινωνικά δίκτυα. Η εργασία έχει τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την επιλογή της έρευνας γύρω από ένα κοινό θέμα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις δράσεις των δημοσιογραφικών οργανισμών στα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τη δημιουργία βίντεο και ρεπορτάζ. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος, τόσο μέσω της προβολής του στα κοινωνικά δίκτυα όσο και μέσω του τελικού μονταρισμένου ρεπορτάζ (video, συνεντεύξεις).

 


410240. Εργαστήριο Δημοσιογραφίας IV: Ειδικά Ρεπορτάζ: Αθλητισμός, Πολιτισμός

Υπέυθυνος: Ν. Μπακουνάκης (Σε εκπαιδευτική άδεια) & Παντελής Βατικιώτης

Συνεργάτες: Σ. Τριανταφύλλου (δημοσιογράφος, υποψ. διδ. Τμήματος), Λ. Κουζέλη (δημοσιογράφος)

Στο εργαστήριο αυτό οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μαθαίνουν τις τεχνικές και ασκούνται σε δύο είδη ρεπορτάζ που θεωρούνται από τα πιο βασικά και τα πιο δημοφιλή για τα media:

  1. Αθλητικό ρεπορτάζ, που περιλαμβάνει όχι μόνο το πώς περιγράφουμε και γράφουμε για ένα αθλητικό γεγονός, αλλά και πώς μπαίνουμε στα αθλητικά παρασκήνια και φυσικά πώς διαβάζουμε την λεγόμενη γεωπολιτική του αθλητισμού και τα mega-events (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου κ.λπ.).
  2. Πολιτιστικό ρεπορτάζ, που περιλαμβάνει το πώς γράφουμε για τις τέχνες, παραστατικές και μη, πώς περιγράφουμε τους χώρους πολιτισμού, και πώς γίνεται η κριτική των τεχνών.

Στο εργαστήριο διδάσκουν επαγγελματίες του χώρου, στενοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας του Τμήματος. Στα πλαίσια του μαθήματος οργανώνονται επισκέψεις σε χώρους αθλητισμού και πολιτισμού και οι φοιτήτριες και οι φοιτητές ασκούνται στο πεδίο.