Εργαστήρια Δημοσιογραφίας V & VI

410243. Εργαστήριο Δημοσιογραφίας V: Ψηφιακές Εφαρμογές, Data Journalism και Ψηφιακή Δημιουργικότητα,
Σ. Καπερώνης

Το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας έχει σαν όραμα να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τα μελλοντικά δημιουργικά μυαλά. Συνδυάζοντας τη διεπιστημονική μελέτη του φαινομένου της επικοινωνίας με τη θεωρητική και επαγγελματική εξειδίκευση, προσβλέπει στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς επαγγελματιών που θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης και της δικτύωσης, με υπευθυνότητα, συνεργατικό πνεύμα, ηγετικές ικανότητες, γνώση και καινοτομία. Οι απόφοιτοι του Εργαστηρίου δραστηριοποιούνται στους τομείς, της Δημοσιογραφίας περιεχομένου (data journalism), της Ψηφιακής και κινητής Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, στη διαχείριση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα και στην Δημιουργική στρατηγική και κειμενογραφία.
Στο Εργαστήριο Δημοσιογραφίας οι φοιτητές διδάσκονται τις επικοινωνιακές τεχνικές των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων. Παράλληλα με την παρακολούθηση, η διδασκαλία περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στις δημοσιογραφικές τεχνικές. Τόσο η παρακολούθηση των παραδόσεων, όσο και η συμμετοχή στις ασκήσεις είναι υποχρεωτικές. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται με την ατομική ή συλλογική παραγωγή πλήρους προϊόντος υπό την ευθύνη του διδάσκοντος. Διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια και προσομοιώσεις και πραγματοποιεί έρευνες, εστιασμένες στις νέες τάσεις και δράσεις της δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα ανατίθενται στους φοιτητές εργασία με σκοπό την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης δημοσιογραφικής έρευνας για ένα κοινό θέμα (π.χ. ολοκληρωμένης δημοσιογραφικής έρευνας, βίντεο, ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού ρεπορτάζ, OnLine ρεπορτάζ). Η εργασία έχει τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την επιλογή της έρευνας γύρω από ένα κοινό θέμα, τη δημιουργία Blog και την εκμάθηση κώδικα (εισαγωγικά στοιχεία). Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων και την παρουσίαση τους στο blog και τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τη δημιουργία βίντεο και ρεπορτάζ. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος, τόσο μέσω της προβολής του στα κοινωνικά δίκτυα όσο και μέσω του τελικού μονταρισμένου ρεπορτάζ (video, συνεντεύξεις) στο blog.

 

410244. Εργαστήριο Δημοσιογραφίας VI: Δημοσιογραφία και Δημοσιογραφική Αφήγηση στην Τηλεόραση.

Υπεύθυνη: Επίκ. Καθηγήτρια Βώβου Ιωάννα

Οι φοιτητές εξοικειώνονται με το μέσο ‘τηλεόραση’ το οποίο αλλάζει μορφή και χρήσεις μαζί με τις κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις και μαθαίνουν τους κώδικες της τηλεοπτικής επικοινωνίας. Η σχέση της τηλεόρασης με την κοινωνία, η τηλεοπτική έκφραση, η ιδιαιτερότητα της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και της τηλεοπτικής θεματικής παρουσίασης, ο οπτικοακουστικός λόγος και η αφήγηση αποτελούν κύρια σημεία του προγράμματος διδασκαλίας.
Κύριοι στόχοι:
• Η δημιουργία μίας τηλεοπτικής και οπτικοακουστικής κουλτούρας στη δημοσιογραφική πρακτική (πέραν μίας απλής χρήσης των τεχνολογιών και των τεχνικών μέσων).
• Η δημιουργία κριτικής θέσης και επαγγελματικής άποψης για την τηλεοπτική δημοσιογραφία και την τηλεοπτική επικοινωνία
• Η συστηματοποίηση του μεθοδολογικού στοιχείου για να συνοδεύει την παραγωγή (βάσει συγκεκριμένων ασκήσεων) για την αποφυγή της χρήσης των οπτικοακουστικών μέσων επιδερμικά, χωρίς πρότερη συγκρότηση και σκέψη
Οι φοιτητές ασκούνται στα εξής πεδία:
• Τηλεοπτική επικοινωνία και έκφραση
• Έρευνα και προετοιμασία
• Τηλεοπτικό θεματικό ρεπορτάζ
• Τηλεοπτική αφήγηση
• Σύλληψη, παραγωγή, παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών

 

Επικοινωνία - Contact

e-mail: emme@panteion.gr

 

Τηλ.: - 210-920 1431 Κονίδη Νίκη, 
  εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών
 - 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική,
  εξυπηρέτηση μετ. φοιτητών και υποψ. διδακτόρων
 - 210-920 1064 Καραλής Δημήτρης, 
  Αναπληρωτής Προϊστάμενος 


Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτηρίου]:
                     
κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του Νέου Κτηρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'