Λέανδρος Νικόλαος, Καθηγητής

Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών

Γνωστικό Αντικείμενο: Οικονομικά με ειδίκευση στην Οικονομία των Μέσων

Ο Νίκος Λέανδρος γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ (Salford University) όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών. Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Πρόεδρος του ΕΛΚΕ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών από τον Οκτώβριο 2016. Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού την περίοδο Σεπτέμβριος 2010-Αύγουστος 2014.

Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Salford και επί σειρά ετών εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων την περίοδο Απρίλιος 2015-Μάρτιος 2018. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ευρωπαϊκών δράσεων COST A20 και COST A30. Eπισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια του εξωτερικoύ μεταξύ των οποίων στο Boston University, Paris 8, Istanbul Bilgi University, Izmir University of Economics, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Mέλος του διδακτικού προσωπικού του Διεθνούς Θερινού Σεμιναρίου της Σύρου «E-Journalism, Cultural Content and Creative Economy».

Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων κυρίως σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Μέσων και την Οικονομική Ανάπτυξη. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Μαζικά Έντυπα Επικοινωνίας στην Ελλάδα. Οικονομικές και Τεχνολογικές Προσεγγίσεις (Εκδόσεις Δελφίνι, 1992), Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ (Καστανιώτης, 2000), Το Διαδίκτυο. Ανάπτυξη και Αλλαγή (Καστανιώτης, 2005), Επιχειρηματικές Στρατηγικές στη Βιομηχανία των Μέσων (Καστανιώτης, 2008) και Οικονομική Κρίση και Σύγχρονη Ανάπτυξη. Η Οπτική της Πολιτικής Οικονομίας (Εκδόσεις Διόνικος, 2012). Επίσης έχει επιμεληθεί τα βιβλία: Νέες Τεχνολογίες, Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Βιβλίο, μαζί με το Γιώργο Παυλίδη (Εκδόσεις Ζήτη, 2004), The Impact of Internet on the Mass Media in Europe (Abramis, 2006) και Tourism and New Media (με Z. Andreopoulou, G. Quaranta & R. Salvia), (Franco Angeli, 2016).


Γραφείο: Πρυτανεία, Ισόγειο Κτιρίου Διοίκησης, Τηλέφωνο: 210-9201056, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ημέρες και ώρες γραφείου: Τρίτη και Πέμπτη 16:00 - 17:00Culture as a Pillar of Sustainable Development: The Case of Athens
Friday, March 8, 2019 - Saint Mary’s University, Halifax, Canada


Συνέδριο: Το Δίκτυο Συγγρού στο Πάντειο, 78 Νοεμβρίου 2018 

Η Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιοχής και ο Πολιτιστικός Άξονας της Συγγρού

(ανακατεύθυνση στο website του συνεδρίου)


"Έρευνα για Airbnb στους Δήμους Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου"

Καθηγητής Νίκος Λέανδρος, Δήμητρα Παπαδοπούλου Διδάκτωρ Παντείου / Διπλωματούχος Ξεναγός

Η ομιλία στο YouTube


Συνέντευξη του Καθηγητή κ. Ν. Λέανδρου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

(ανακατεύθυνση στο website του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων)

Φωτογραφίες του Συνεδρίου (Google+)


3 Δεκεμβρίου 2018: Συνάντηση του Δικτύου Συγγρού στο Μουσείο "Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ"


ECHOPOLIS 2018, November 26 - 28, Keynote speaker

Urban clustering and networking in cultural and creative industries. Is there a role for the Universities? 

Η ομιλία στο YouTube


2 Οκτωβρίου 2018: Ομιλία του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου, Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου στην 27η Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων. H ομιλία στο YouTube


Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Παντείου Πανεπιστημίου και Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ακολούθησε εξαιρετική εκδήλωση με συμμετοχή της Χορωδίας του Παντείου και της Ελληνογερμανικής Χορωδίας "Πολυφωνία".

"Ευχαριστώ το Δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη και τους συνεργάτες του για την άψογη φιλοξενία. Πολλά μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας." 

Η Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου (Facebook Video)


Ομιλία στην παρουσίαση βιβλίου του Ν. Κανέλλου, IANOS: 3 Οκτ. 2018