Σκαρπέλος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Εικόνα, Επικοινωνία, Πολιτισμός

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι Κοινωνιολόγος. Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το 1996. Τα διδακτικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν την κοινωνιολογική και σημειωτική ανάλυση εικόνας, ενώ την τελευταία δεκαετία ασχολείται με την υπολογιστική ανάλυση μεγάλων οπτικών δεδομένων, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την ανάλυση κοινωνικών δικτύων.
Έχει διδάξει στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψυχολογία και ΜΜΕ», ενώ από το 2004 διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Έχει γράψει τα βιβλία: Terra Virtualis: Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου (Νεφέλη, 1999), Ιστορική Μνήμη και Ελληνικότητα στα Κόμικς (Κριτική, 2000) και Εικόνα και Κοινωνία: Από την Τεκμηριωτική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία (Τόπος, 2012). Επίσης έχει γράψει κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Είναι μέλος της International Visual Sociology Association, και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου το διάστημα 2002-2005, και 2012-2018.

Γραφείο: ΣΤ3, Νέο Κτίριο, Τηλέφωνο: 210-9201846, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.