Βώβου Ιωάννα, Επίκουρη Καθηγήτρια

Γνωστικό Αντικείμενο: Κοινωνία & Μαζική Επικοινωνία

Η Ιωάννα Βώβου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει τον τίτλο του Maître de Conférences στο Πανεπιστήμιο Paris XIII της Γαλλίας όπου δίδασκε από το 2002 έως το 2007 και έχει διδάξει στα γαλλικά πανεπιστήμια Paris ΙΙΙ-Sorbonne Nouvelle (2000 και 2005), Paris VIII (2004-2005) και Paris XII (2000-2002). Είναι μέλος του Κέντρου Έρευνας για την Εικόνα και το Λόγο των Μέσων (CEISME) του Πανεπιστημίου Paris III-Sorbonne Nouvelle, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές πολιτικού λόγου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει γράψει άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικά βιβλία για την ιστορία και την ανάλυση των πολιτικών εκπομπών στην τηλεόραση, τα προγράμματα ‘ριάλιτι’ και τις κοινωνιολογικές τους απολήξεις, τη σχέση του τηλεοπτικού λόγου και της εικόνας με κοινωνικές πραγματικότητες, καθώς και με αυτή της έννοιας της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας μέσα από προγράμματα μυθοπλασίας. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση της έννοιας του κοινωνικού φύλου από τα μέσα επικοινωνίας και, πιο πρόσφατα, η διερεύνηση της «δημιουργίας» και της «δημιουργικότητας» στα μέσα και στα νέα μέσα, υπό το επιστημολογικό πρίσμα της διαμεσικότητας (intermediality) και της αρχαιολογίας των μέσων. Είχε την επιστημονική διεύθυνση του συλλογικού τόμου αφιερωμένου στα ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας της γαλλικής επιστημονικής έκδοσης Mésogeios (εκδόσεις Hêrodotos, 2002). Το βιβλίο της Οι διάτρητοι καθρέφτες της τηλεόρασης : Από τον Ξένο Γαμπρό στα Σύνορα της Αγάπης. Μεθοδολογία του τηλεοπτικού λόγου σε μία περιπτωσιολογική ανάλυση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος (2009), όπως και ο συλλογικός τόμος Ο κόσμος της τηλεόρασης. Θεωρητικές προσεγγίσεις, ανάλυση προγραμμάτων και ελληνική πραγματικότητα, υπό την επιστημονική επιμέλειά της (Ηρόδοτος, 2010).

Γραφείο: Γ10, Νέο Κτήριο, Τηλέφωνο: 210-9201717, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ώρες συνεργασίας με φοιτητές/τριες (χειμερινό εξάμηνο 2018-19): Τρίτη 14:00 - 15:00, γραφείο Γ10 και Τετάρτη 17:00 - 18:00 στούντιο Χιλλ

CREA2S International Conference: The creative contagion, 17-19 October 2018, Panteion University, Athens, Greece