Κατεύθυνση Δημοσιογραφίας

Η κατεύθυνση «Δημοσιογραφία» απευθύνεται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές των οποίων τα επιστημονικά ή επαγγελματικά ενδιαφέροντα αφορούν τους τομείς των Μέσων Ενημέρωσης και της Δημοσιογραφίας. Η λειτουργία της κατεύθυνσης βασίζεται στο θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δημοσιογραφίας (J-Lab) του Τμήματος, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται δέκα εργαστηριακά μαθήματα, πέντε στο Γ΄ έτος και πέντε στο Δ΄ έτος σπουδών.

Οι φοιτητές/τριες διδάσκονται τα διάφορα είδη δημοσιογραφίας, παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου για όλα τα ΜΜΕ και τα πολυμεσικά περιβάλλοντα, τεχνικές τεκμηρίωσης, επαλήθευσης και χρήσης των πηγών για παραγωγή αξιόπιστων πληροφοριών και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, κριτική ανάλυση περιεχομένου και της πληροφοριακής διαμεσολάβησης, και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων δημοσιογραφικής έρευνας στο ψηφιακό περιβάλλον.

H διδασκαλία, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στις δημοσιογραφικές τεχνικές. Οι φοιτήτριες/τές πειραματίζονται με την παραγωγή διαφόρων ειδών αφήγησης στα μέσα επικοινωνίας με στόχο την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της πρακτικής της δημοσιογραφίας και της παραγωγής μιντιακού περιεχομένου. Tα μαθήματα ολοκληρώνονται με την ατομική ή συλλογική παραγωγή πλήρους προϊόντος - ολοκληρωμένης δημοσιογραφικής έρευνας, ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή online ρεπορτάζ, τηλεοπτικών εκπομπών και μίνι-ντοκιμαντέρ - δίνοντας τη δυνατότητα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές να ασκηθούν σε επαγγελματικές συνθήκες και προκλήσεις.

Η λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού στούντιο του Τμήματος στην οδό Χιλλ στην Πλάκα έδωσε πνοή στο σχεδιασμό του προγράμματος διδασκαλίας, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δημοσιογραφικών παραγωγών από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Το Στούντιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει ανακαινισμένο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο (με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) ως Ψηφιακό Στούντιο.

Το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας στηρίζει με την υποδομή του και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σημαντικά εγχειρήματα φοιτητριών και φοιτητών, ανάμεσα στα άλλα: Πρωτοπόρα έντυπα περιοδικά (Simulation Mag, Στίγμα) και ηλεκτρονικά περιοδικά (Πυξίδα, π@π@κι), community web radio (Spam Radio), φοιτητικό ψηφιακό περιοδικό (QUBIT) για τις φανερές και κρυφές πλευρές του διαδικτύου, παραγωγές ντοκιμαντέρ (Φοιτητιβίσματα) στο πλαίσιο του ετήσιου διαπανεπιστημιακού προγράμματος Διάπλασις στη Βουλή Τηλεόραση, παραγωγή βίντεο για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες - περιβαλλοντική δημοσιογραφία, πρόσφυγες, ψηφιακή κουλτούρα, αστικό γκράφιτι, ήχοι της πόλης, προβολή και προώθηση του Πανεπιστημίου (Youtubers: Οι ‘αφανείς’ φανεροί, Ανέπαφα. Without Contact, Video Studio R, Δικτύου Συγγρού), Παρατηρητήριο σπουδαστριών/στών Εναλλακτικής Δημοσιογραφίας (ΠσΕΔ) για τη μελέτη και διερεύνηση συνεργατικών, συμμετοχικών και ριζοσπαστικών μορφών δημοσιογραφίας, κ.α.

Το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο συνεργασιών με σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα και επαγγελματικούς φορείς στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών διακεκριμένοι δημοσιογράφοι των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και επαγγελματίες στο ευρύτερο πεδίο της επικοινωνίας και της παραγωγής περιεχομένου συνεργάζονται τακτικά στα εργαστηριακά μαθήματα.

Οι απόφοιτες/οι της Κατεύθυνσης της Δημοσιογραφίας του Τμήματος δραστηριοποιούνται και διακρίνονται επαγγελματικά στα πεδία των ΜΜΕ, της δημοσιογραφίας και της ψηφιακής παραγωγής περιεχομένου.


Συνεργασία του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας (J-Lab), του Εργαστηρίου Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού (Media Lab) και του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) με το iMEdD (incubator for Media Education and Development).


Ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας (J-Lab), του Εργαστηρίου Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού (Media Lab) και του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) με το μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development), για την ανταλλαγή συμβουλευτικής τεχνογνωσίας, τις συνέργειες σε ερευνητικές και δημοσιογραφικές δράσεις, καθώς επίσης και για ακαδημαϊκά προγράμματα αλλά και για τη διάδοση των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας στην κοινωνία.

Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι:

  • Ανάπτυξη άρθρων υψηλής ποιότητας βασισμένων σε μελέτες σε αντικείμενα ευρύτερου ενδιαφέροντος (σχετικά με την κοινωνία, πολιτική, αθλητισμό, εκπαίδευση, οικονομία ή δημόσια υγεία).
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επιστημονικών μεθόδων και προσεγγίσεων σχετικά με τις σύγχρονες δημοσιογραφικές πρακτικές.
  • Πρόσβαση των φοιτητών/τριών σε πραγματικά προβλήματα και δεδομένα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1ο Ετήσιο Ελληνόφωνο Συνέδριο Εργαστηρίων Επικοινωνίας cclabs2022

με βασικό θεματικό τίτλο: «Η περιβαλλοντική επικοινωνία με χρήση ήχου, εικόνας και κειμένου για δημοσιογραφία/πληροφόρηση/πολιτισμό/ εκπαίδευση».

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τη δήλωση συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου http://www.cclabs.gr/ ή (http://nemeculab.dmc.ionio.gr/cclabs) ενώ η αποστολή των εργασιών πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας https://easychair.org/conferences/?conf=cclabs2022


 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

Ε' Εξάμηνο:

ΣΤ' Εξάμηνο

 

Ζ' Εξάμηνο

Η' Εξάμηνο

logo

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας