Εργαστηριακό Μάθημα Δημοσιογραφίας V

410243. Εργαστηριακό Μάθημα Δημοσιογραφίας V: Εφαρμοσμένο Ρεπορτάζ με Κινητές Συσκευές


ΔιδάσκωνΣταύρος Καπερώνης

Το Εργαστήριο έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς δημοσιογράφους στις έννοιες του data journalism, της ψηφιακής και κινητής δημοσιογραφίας και επικοινωνίας. Το εργαστήριο έχει υποχρεωτικές παρακολουθήσεις μαθημάτων, καθώς και συμμετοχή στις υποχρεωτικές εργασίες. Το Εργαστήριο μέσα από διαλέξεις και σεμινάρια δίνει τις βασικές γνώσεις σχετικά με τα σύγχρονα θέματα της δημοσιογραφίας δεδομένων και πως αυτά τα μεταμορφώνουμε σε είδηση. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με σύγχρονα εργαλεία έρευνας σχετικά με τα fake news (κείμενο και φωτογραφίες) που κυριαρχούν στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, καθώς και με τις έννοιες, της χρηστικότητας και αισθητικής των ιστότοπων, την οπτικοποίηση περιεχομένου και τις βασικές αρχές επεξεργασίας εικόνας.

Σήμερα που η δημοσιογραφία δεδομένων όλο και περισσότερο μπαίνει στην καθημερινότητα του δημοσιογράφου, γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης των νέων δημοσιογράφων σε αυτό το περιβάλλον, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που ακόμα είναι σε εμβρυακό επίπεδο. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις συλλογής δεδομένων από βάσεις του διαδικτύου, οι φοιτητές/τριες:

  • Προσπαθούν αρχικά να καθαρίσουν τα δεδομένα και να τα διαμορφώσουν έτσι ώστε να μπορούν να ερμηνευτούν.
  • Στη συνέχεια, μέσα από τεχνικές ανάλυσης, όπως συσχετίσεις, πρόβλεψη ή outlier detection, προσπαθούν να βρουν ή να ανακαλύψουν μια ιστορία. Την ιστορία αυτή την εμπλουτίζουν με διαδραστικούς χάρτες, πίνακες, φωτογραφίες ή infographics.
  • Μελετούν περιπτώσεις ανάλυσης δεδομένων από δημοσιογραφικές πλατφόρμες, ερευνούν και συζητούν τους τρόπους ανάλυσης και το πώς τελικά έφτασαν σε μια ιστορία που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει και να ενημερώσει τον κόσμο.

 

logo     pistopoiisi 2circles

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας