Γνωστικό Αντικείμενο: Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία
- Σπούδασα Παιδαγωγικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας (Νότιας Αυστραλίας) από όπου και έλαβα το πτυχίο Bachelor of Arts το 1985.
- Το 1986 συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και ολοκλήρωσα επιτυχώς το Master of Arts (Honours) - Preliminary.
- Το 1997 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο την εφαρμογή και χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων σε τομείς της εκπαίδευσης και έλαβα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χρήση των Υπολογιστών στην Εκπαιδευτική Διαδικασία [Graduate Diploma in Computer Based Learning] στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ.
- Την περίοδο 1998-1999 ασχολήθηκα με την επιστημονική έρευνα στην Αθήνα στα πλαίσια υποτροφίας που χορηγήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.
- Το 2002 έγινα δεκτός στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση – Διδακτική - Πληροφορική» [Educational Computing]. Το πρόγραμμα αυτό ολοκλήρωσα επιτυχώς το 2003 και έλαβα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Master of Education – Educational Computing.
- Από το 1989 έως το 1991 εργάστηκα ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Νότιας Αυστραλίας. Το 1991 εξελέγη Λέκτορας στο Tμήμα Nεοελληνικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου, θέση που κατείχα έως το 1996, διδάσκοντας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Φλίντερς και στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Την ίδια περίοδο ασχολήθηκα με τη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών για τη Σχολή Γλωσσών του Πανεπιστημίου Φλίντερς καθώς και με τη διεξαγωγή έρευνας για τη Σχολή Επικοινωνίας, Διεθνών Σπουδών και Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.
- Aπό το 1998 έως το 2003 δίδαξα, ως Eιδικός Eπιστήμονας, στο Tμήμα Eπικοινωνίας και Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80.
- Το 2003 εξελέγη σε κενή οργανική θέση Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), Κατηγορίας ΠΕ’, με ειδίκευση στην εκπαιδευτική χρήση των Η/Υ στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
- Το 2006 μονιμοποιήθηκα ως μέλος ΕΤΕΠ στη βαθμίδα Γ' και το 2013 εξελίχθηκα στη Βαθμίδα Β’.
- Το 2014 εντάχθηκα σε θέση της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) με γνωστικό Αντικείμενο: Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη Διδακτική και Μαθησιακή Διαδικασία
Από το 2003 διδάσκω τα μαθήματα «Εισαγωγή στην Πληροφορική» και «Εισαγωγή στο Internet και στα Πολυμέσα – «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού».
Έχω συμβάλλει στην οργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών για τη χρήση της Βιβλιοθήκης και των ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης, στον σχεδιασμό, συντήρηση και συνεχή ενημέρωση του δικτυακού τόπου του Τμήματος (ελληνικού και αγγλικού) και του δικτυακού τόπου της κατεύθυνσης του ΠΜΣ «Επικοινωνία και Ρητορική των Μέσων», της λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Αμφιθεάτρου και της e-λεκτρονικής τ@ξης και στην εκπαίδευση των φοιτητών για την ορθή παρουσίαση επιστημονικών εργασιών (βιβλιογραφική τεκμηρίωση, παραπομπές, υποσημειώσεις, καταχώρηση βιβλιογραφίας), καθώς και στον έλεγχο των αποκτηθέντων γνώσεων μέσω ενισχυτικών ασκήσεων, στην έκδοση του Οδηγού Σπουδών του Τμήματος, στην οργάνωση και λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, στην οργάνωση και λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης, στην έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού Lapsus Linguae. Έχω επίσης συμμετάσχει στην οργάνωση εκδηλώσεων αλλά και διεθνών Συνεδρίων που οργανώθηκαν από το Τμήμα.
Tα εκπαιδευτικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην:
- Διδακτική της Πληροφορικής
- Ανάπτυξη ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού
- Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών [ΤΠΕ] στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία
Στo πλαίσιo των επιστημονικών δραστηριοτήτων και διδακτικών ενδιαφερόντων μου, έχω εκπονήσει τις κάτωθι συναφείς εργασίες:
- Περί Δημογραφίας και Πληθυσμιακών Εξελίξεων. [Με την Α. Τραγάκη και τον. Χ. Μπάγκαβο] Αθήνα: Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα - Κάλλιπος, 2015 [http://e-book.ddounas.com/joomla]
- Οι Μεταμορφώσεις της Γραφής: Υπολογιστές, Υπερκείμενο και Αναμορφώσεις της Τυπογραφίας. Μετάφραση του βιβλίου David Bolter, Writing Space: Computers, Hypertext and the Remediation of Print. Αθήνα, Μεταίχμιο 2006.
- A Reference Grammar of Modern Greek [Xρηστική Nεοελληνική Γραμματική]. Discipline of Modern Greek, The Flinders University of South Australia, 1990.
- Demetres Dounas, ed.: Bibliography & Research Techniques. Discipline of Modern Greek, The Flinders University of South Australia, 1989.
- Demetres Dounas, ed.: An Anthology of Modern Greek Short Stories. [Ανθολολογία Νεοελληνικών Διηγημάτων]. Discipline of Modern Greek, The Flinders University of South Australia, 1993.
- Dimitris Dimiroulis & Demetres Dounas, eds.: An Anthology of Modern Greek Poetry. [Aνθολογία Nεοελληνικής Ποίησης]. Discipline of Modern Greek, The Flinders University of South Australia, 1989.
Μαθήματα:
- Εισαγωγή στην Πληροφορική (Α Εξάμηνο, Κ.Μ. 410099)
- Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού: Τεχνολογίες, Υπηρεσίες, Εφαρμογές (Β Εξάμηνο, Κ.Μ. 410082)
Γραφείο: Δ17 [4ος όροφος-Νέο Κτήριο]
Τηλέφωνο: 210-9201737
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: http://ddounas.com
ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:
- Τρίτη 14:00-15:00 & κατόπιν συνεννόησης 18:00-19:00
- Τετάρτη: 14:00-15:00 & κατόπιν συνεννόησης 18:00-19:00