O Καθηγητής του Τμήματος Γιάννης Σκαρπέλος συμμετέχει στην ημερίδα
«ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ: Σύγχρονες μορφές προπαγάνδας & τρόποι αντιμετώπισης» που συνδιοργανώνουν
το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)
και το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO)
με θέμα εισήγησης:
Να ξανασκεφτούμε την έννοια της Πληροφόρησης
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
Ώρα: 12:00-14:30
ΕΣΗΕΑ (Αίθουσα Γεώργιος Καράτζας - 1ος όροφος), Ακαδημίας 20, Αθήνα
Περιεχόμενο
Προκειμένου να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, θα πρέπει να ορίσουμε εξ αρχής την έννοια της πληροφόρησης στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα (συμμετοχικό δίκτυο, “δημοσιογραφία των πολιτών”, Cambridge Analytica, Wikileaks κλπ Leaks, Τεχνητή Νοημοσύνη και deepfakes). Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και αυτονόητο, καθώς όλες οι παράμετροι που στηρίζουν την παραπληροφόρηση είναι ζωτικής σημασίας και για την “αντικειμενική” πληροφόρηση, ό,τι επιτρέπει τη διάδοση των fake news είναι απαραίτητο και για τη διάδοση των πραγματικών ειδήσεων. Το παράδοξο θυμίζει την αρχή της διαψευσιμότητας ως προϋπόθεση της επιστημονικής αλήθειας.
Η ημερίδα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, απασχολούμενους στα μέσα ενημέρωσης, φοιτητές και άλλους με ενδιαφέρον στον αντικείμενο.
- Για το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α. Γαζή συζητά με τον Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ Στυλιανό Παπαθανασόπουλο στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84
Επιμέλεια – παραγωγή εκπομπής: Έλενα Χατζηιωάννου
Διαδίκτυο, Παιδί και Επιθετικότητα: Mια συζήτηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αγγελικής Γαζή με την Κλινική Ψυχολόγο, Κυβερνοψυχολόγο Ευγενία Μόσχοβου.
Υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και βίας στα παιδιά και στους εφήβους; Πώς συνδέεται η συμπεριφορά των παιδιών εντός κυβερνοχώρου με τις δραστηριότητές τους εκτός κυβερνοχώρου; Πώς μπορούν οι γονείς να υποστηρίξουν τα παιδιά όσον αφορά την παρουσία τους στον κυβερνοχώρο;