Δράσεις 2022

Απρίλιος 2022

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στη στρατηγική σύμπραξη με το Δήμο Αθηναίων για πρότυπες λύσεις στην Αθήνα προχώρησε  το Πάντειον Πανεπιστήμιο, προκειμένου οι δύο φορείς να συνεργαστούν σε εμβληματικές δράσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αθηναϊκή κοινωνία, στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια την πόλη. Η συνεργασία επισφραγίστηκε με ένα μνημόνιο, το οποίο υπογράφηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 ανάμεσα στην Πρύτανι του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας παρέστησαν εκ μέρους του Παντείου Πανεπιστημίου η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγήτρια Πηνελόπη Φουντεδάκη καθώς και η Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Μπέττυ Τσακαρέστου.

 

Η συνεργασία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πρότυπων λύσεων για πράσινες, βιώσιμες, κλιματικά ουδέτερες, ανθεκτικές και καινοτόμες πόλεις. Στην κατάθεση προτάσεων για την αστική αναζωογόνηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής και οι κάτοικοι της Αθήνας, ενώ θα αξιοποιηθεί και η συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στα διεθνή Δίκτυα Πόλεων, όπως το Δίκτυο C40 και το Δίκτυο 100 Resilient Cities.

Προβολή του προορισμού, καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής και του Athens Partnership θα συνεργαστεί με το Πάντειο για την ανάπτυξη προγραμμάτων στρατηγικής επικοινωνίας (branding) και ψηφιακού μάρκετινγκ, με στόχο την προβολή της Αθήνας ως ελκυστικού προορισμού για κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρηματίες και επενδυτές.

Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν και στα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από νέες ιδέες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διεθνείς συνέργειες, δικτύωση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Digital Lab, το Εργαστήριο Ανάπτυξης Ψηφιακών Λύσεων του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό τον σχεδιασμό καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και πιλοτικών εφαρμογών για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών. 

Η σύμπραξη επεκτείνεται και στον τομέα του πολιτισμού. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεργαστεί με τη Χορωδία του Παντείου για τη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων δημόσιου χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, ο δήμος θα δώσει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου στους εποπτευόμενους φορείς του, ενώ το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Παντείου θα δημιουργήσει προγράμματα εκπαίδευσης αιχμής για τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων και των φορέων του.


Σεμινάριο με θέμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη» διοργανώνει το CSR HELLAS για προπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου στα πλαίσια του Φοιτητικού Διαγωνισμού «Νίκος Αναλυτής» που υλοποιείται φέτος για 7η συνεχή χρονιά με θέμα "Δράση για το Κλίμα"

To Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 16:00-17:00 στον Δημοτικό Πολυχώρο ΓΑΛΑΞΙΑΣ- Πλατεία Νέας Σμύρνης και θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μπέττυς Τσακαρέστου

Ομιλήτρια: κ. Μαρία Αλεξίου Πρόεδρος το ΔΣ του CSR Hellas, Senior ESG Advisor του Ομίλου TITAΝ

Θεματικές του Σεμιναρίου

  1.  Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Πορεία μέχρι σήμερα- Η πρόοδος της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαική πραγματικότητα
  2. Παρουσίαση του Φοιτητικού Διαγωνισμού "Νίκος Αναλυτης" και της Θεματολογίας "Δράση για το Κλιμα" (Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης #13)3
  3. Συμβολή της ποιοτικής εκπαίδευσης (Στόχος #4), και την αξίας της Συνεργασίας (Στόχος #17) για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης
  4. Παρουσίαση παραδειγμάτων και καλών πρακτικών από την Επιχειρηματική Κοινότητα

Δηλώστε συμμετοχή στον Φοιτητικό Διαγωνισμό (μέχρι τις 20 Απριλίου 2022) ΕΔΩ.


Το Εργαστήριο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Media Lab) του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.) διοργάνωσαν στις 9/04/2022 τη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η Αναπτυξιακή Δυναμική του Περιφερειακού Τύπου».

Η συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επαγγελματιών του Περιφερειακού Τύπου έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εφημερίδων της ελληνικής περιφέρειας σ’ ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Στην πρώτη συνεδρία, υπό τον συντονισμό του διευθυντή του Media Lab, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκου Λέανδρου, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» Γιώργος Κατσαΐτης και ο αντιπρόεδρος του ΣΗΠΕ, εκδότης της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» Μανώλης Χαλκιαδάκης αναφέρθηκαν στις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Περιφερειακός Τύπος καθώς και στις αναγκαίες δράσεις που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του με σκοπό να διαδραματίζει με αποτελεσματικότητα τον πολυσύνθετο ρόλο του.

Στη συνέχεια, η Ιωάννα Κωσταρέλλα, επ. καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Αντώνης Σκαμνάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εστίασαν στην ιστορική εξέλιξη και στη διαμόρφωση του ημερήσιου Τύπου της περιφέρειας, ενώ οι προκλήσεις της κοινής χρήσης πόρων στις εκδοτικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν το αντικείμενο της ομιλίας του Δημήτρη Πλεμμένου, εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία Μεσσηνίας» και του Αντώνη Πουγαρίδη, εκδότη της εφημερίδας «Πτολεμαίος».

Η δεύτερη συνεδρία, με συντονιστή τον Γιώργο Κατσαΐτη ξεκίνησε με την εισήγηση της Γιώτας Αντωνοπούλου, δημοσιογράφου, αν. καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και του Σωτήρη Τριανταφύλλου, δημοσιογράφου, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχοντας ως θέμα τον Περιφερειακό Τύπο στην ψηφιακή εποχή με εστίαση στην υβριδική στρατηγική και στο Knowledge Management. Ο Παναγιώτης Κάπος, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Νίκος Λέανδρος αναφέρθηκαν στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τον Περιφερειακό Τύπο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εστιάζοντας στους τρόπους χρήσης των Κοινωνικών Μέσων από τους εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων καθώς και στις προκλήσεις και προοπτικές που αναδύονται για τους εκδότες.

Εν συνεχεία, ο Γιάννης Κουτσολιόντος, εκδότης της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων» διατύπωσε το πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός χάρτη που θα συμβάλλει στην επέκταση της εμπιστοσύνης από τον τίτλο της εφημερίδας στα νέα κανάλια επικοινωνίας ενώ η Χριστίνα Μπάνου, αντιπρύτανης και αν. καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έκλεισε το πλούσιο πρόγραμμα της συζήτησης θέτοντας στο επίκεντρο το θέμα της αξιοποίησης του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος των μελών του Σ.Η.Π.Ε. καθώς και τις προκλήσεις και τις συνεργασίες που σχετίζονται με την εν λόγω αξιοποίηση.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στα Χανιά (22-24/06/2022) με σκοπό την εμβάθυνση σε θεματικά πεδία που τέθηκαν στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση και την ανάπτυξη δράσεων στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας.

----------------------

Το παρακάτω βίντεο περιέχει όλες τις συζητήσεις και παρεμβάσεις της εκδήλωσης "Η αναπτυξιακή Δυναμική του Περιφερειακού Τύπου" που οργάνωσε το Εργαστήριο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού [Media Lab] του Τμήματος και ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων [Σ.Η.Π.Ε.] και πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2022 σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βρείτε εδώ

Invitation

 

 

 

logo

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας