H Μπέττυ Τσακαρέστου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων –ADandPRLAB συμμετείχε για 2η συνεχή χρονιά ως ομιλήτρια στο Πρόγραμμα κατάρτισης νέων Ευρωπαίων δημοσιογράφων, που υλοποιείται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τη Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και το InsideStory.
Η ομιλία της είχε τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και επικοινωνία νέων δημοσιογραφικών-media startup μοντέλων.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας Παντελής Βατικιώτης συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο: Citizens can defeat disinformation. Civil society for an open democratic debate, στη θεματική ενότητα "Information and disinformation in the era of AI and social media", που διοργανώνεται από την European Economic and Social Committee και λαμβάνει χώρα στις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Ο Καθηγητής Γιάννης Σκαρπέλος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αγγελική Γαζή, συμμετείχαν ως μέλη της επιστημονικής επιτροπής στο συνέδριο με θέμα "50 Χρόνια Ελληνικό Τραγούδι 1974-2024 – Κοινωνιολογικές και Πολιτισμικές Προσεγγίσεις", που διοργανώνεται από το εργαστήριο Πολιτισμικών και Οπτικών Σπουδών. Η Α. Γαζή συμμετέχει παράλληλα με δυο εισηγήσεις.
Το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας (J-Lab) οργάνωσε παρουσίαση και συζήτηση με θέμα: "Φωτορεπόρτερ στη δίνη της σύρραξης".
Με οδηγό τη φωτογραφική μηχανή, παρατηρητές ενόπλων συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, αποτυπώνουν στιγμές στη διαδρομή της αφήγησης δύσκολων και ταραχωδών ιστοριών. Προσκεκλημένοι του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας, οι Άρης Μεσσήνης (Agence France Presse) και Λευτέρης Πιταράκης (The Associated Press) παρουσιάζουν τη δουλειά τους, συνομιλούν για την πορεία τους στο φωτορεπορτάζ, την προετοιμασία για αποστολή σε ζώνη συγκρούσεων, την μαρτυρία του ανθρώπινου πόνου, τα ηθικά διλήμματα του φωτορεπόρτερ και την ουδετερότητα στο πεδίο, την (αυτο) λογοκρισία, την παραπληροφόρηση και τη συναισθηματική/ψυχολογική επιβάρυνση του φωτορεπόρτερ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αναπληρωτής Καθηγητής Παντελής Βατικιώτης και ο Επίκουρος Καθηγητής Αχιλλέας Καραδημητρίου.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας Παντελής Βατικιώτης συμμετείχε (Επιστημονικά Υπεύθυνος για την Ελλάδα) στο kick-off meeting του έργου Erasmus KA220-HED – Cooperation Partnerships for Higher Education Institutions: «GeOJO)». Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος σχεδιασμένου να ενδυναμώσει φοιτητές και φοιτήτριες με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική επικοινωνία κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα με τη χρήση της δημοσιογραφίας δεδομένων, εστιάζοντας στα γεω-χωρικά δεδομένα και στην οπτικοποίησή τους.
- Ανάλυση των μέσων: Καθεστώτα μετά-αλήθειας στις οπτικοακουστικές παραγωγές
- Η μίξη πραγματικότητας / μυθοπλασίας στις παραγωγές των μέσων
- Πρόσληψη των μέσων και κοινωνικές πρακτικές: Εμπιστοσύνη και σύνδεση με τα μιντιακά προϊόντα δημοφιλούς κουλτούρας
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας (J-Lab) Παντελής Βατικιώτης συμμετείχε στο emmahub 2024 «Media Management and Migration Challenges of Media Making by and for Diasporic Communities», το οποίο διοργανώνει το European Media Management Association (emma) στο Macromedia University of Applied Sciences, 13-15 Νοεμβρίου, Βερολίνο, Γερμανία"
Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 9:00 π.μ. στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και με οικοδεσπότη την Άρη Πορτοσάλτε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιωάννα Βώβου, συμμετείχς με τον καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Βασίλη Βαμβακά, σε συζήτηση για την ελληνική τηλεόραση από τη μεταπολίτευση και ύστερα στο αφιέρωμα του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ, 50 χρόνια Δημοκρατίας: το λεξικό της Μεταπολίτευσης.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν:
- Η πορεία του μέσου και το πέρασμα από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση
- Η μετάβαση στην ιδιωτική τηλεόραση
- Η σχέση του μέσου επικοινωνίας με την πολιτική και το δημοκρατικό διακύβευμα
- Η τηλεόραση και η διαμόρφωση μίας σύγχρονης-μεταπολιτευτικής λαϊκότητας
- Η εξέλιξη των ειδών τηλεοπτικού λόγου
Το επιστημονικό και συγγραφικό έργο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιωάννας Βώβου εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση, στην ιστορία της, στη σχέση του μέσου με την κοινωνία, στην εξέλιξή του σε ένα διαμεσικό περιβάλλον, στα τηλεοπτικά είδη (ενημέρωση, εκπομπές λόγου, μυθοπλασία, ψυχαγωγία, ριάλιτι τηλεόραση, τηλεοπτικές εξομολογήσεις) και στις κοινωνικές αναπαραστάσεις των μέσων επικοινωνίας.
Η πρόσφατη επιστημονική δημοσίευσή της με τίτλο «‘Χτίζοντας’ (σ)την εμπιστοσύνη. Οι εκπομπές τηλεοπτικής εξομολόγησης στην ελληνική (ιδιωτική) τηλεόραση», στο συλλογικό βιβλίο ΤΟ ΚΟΥΤΙ. Εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας στην ιδιωτική τηλεόραση, (επιμ. των Β. Βαμβακά και Γ. Πασχαλίδη, εκδ. Brainfood, 2023) πραγματεύεται ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο ο λόγος και η εικόνα των ‘απλών’ και ‘ανώνυμων’ ανθρώπων συμπεριλήφθηκε διαχρονικά στην ιδιωτική τηλεόραση. Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί το κεφάλαιο του εν λόγω συλλογικού τόμου μέσα από την διαχρονική μελέτη της τηλεοπτικής εξομολόγησης και της προσωπικής μαρτυρίας στις τηλεοπτικές εκπομπές είναι το ακόλουθο: τι νόημα δίνει η ιδιωτική τηλεόραση στην έννοια της εμπιστοσύνης μέσα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, όταν η εμπιστοσύνη μοιάζει να έχει χαθεί;
Ενώ η ταλάντευση μεταξύ ιστορικής ακρίβειας, αλήθειας και μυθοπλασίας εξετάζεται στο κεφάλαιο «The ‘lifeworld’ criterion in HBO’s Chernobyl: An approach of the intentio lectoris» που συμπεριλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο Chernobyl Calling. Narrative, Intermediality and Cultural Memory of a Docu-fiction (της σειράς Punctum Semiotics Monographs, επιμ. Nicola Dusi, Charo Lacalle, 2024), διαθέσιμο εδώ
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων – ADandPRLAB Μπέττυ Τσακαρέστου συμμετείχε στο emmahub 2024 «Media Management and Migration Challenges of Media Making by and for Diasporic Communities» το οποίο διοργανώνει το European Media Management Association (emma) στο Macromedia University of Applied Sciences στο Βερολίνο, 13-15 Νοεμβρίου 2024.
Στο πλαίσιο της θεματικής “Media enterprises for and by diasporas: Examples in Europe» παρουσίασε τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο του ερευνητικού έργου #YourStory@Melissa μαζί με τον Δρ. Δημήτρη Ξενάκη, συν-ιδρυτή του InsideStory.gr και τη Δρ. Ναντίνα Χριστοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια του «Δικτύου Μέλισσα- Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα». Link: https://media-management.eu/emmahubs/emma-hub-berlin-2024/
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στις 18.00, στην Αίθουσα Τελετών Αριστοτέλης έγινε παρουσίαση του βιβλίου "Δημόσιος χώρος Εκπαίδευση, Επικοινωνία Διεπιστημονικές προσεγγίσεις" με επιμέλεια και εισαγωγή της Καθηγήτριας Μαριάννας Ψύλλα
Το βιβλίο αυτό συνιστά μια πρόταση προβληματισμού, διαλόγου και συνεισφοράς στην κατανόηση της συνεχώς εξελισσόμενης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας μέσα από μια διεπιστημονική, πολυμεθοδολογική και πολυτροπική ματιά.
Ο δημόσιος χώρος αποτελεί το διακύβευμα του βιβλίου συνδυαστικά με την επικοινωνιακή δράση και τις εκπαιδευτικές και μαθησιακές λειτουργίες. Η αναμόρφωση του δημόσιου χώρου μέσα από την προσπάθεια απάλειψης των διακρίσεων, προάσπισης των δικαιωμάτων, αποδοχής της διαφορετικότητας και της διαπολιτισμικότητας επιχειρείται να εξεταστεί με την πρόταση και την υιοθέτηση καινοτόμων μαθησιακών διαδικασιών.
Η εκπαιδευτική διαδικασία βρίσκεται στο κέντρο μιας διαδρομής που καλείται να συσπειρώσει διαφορετικά ζητήματα μέσα από διαφορετικές δράσεις προωθώντας τον διάλογο και την αναγκαιότητα της επικοινωνιακής δράσης για την αντιμετώπιση της ετερότητας, την αποδοχή και την αναγνώρισή της μέσα από τυπικές αλλά και άτυπες μορφές εκπαίδευσης που στην ουσία συνιστούν πολιτισμική παρέμβαση σε αξιακό, ηθικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
GEN Z, MEDIA & CLIMATE CHANGE PODCAST SERIES από το ADandPRLAB x iMEdD
Ακούστε τα podcasts ΕΔΩ: https://podcast.imedd.org/en/channel/gen-z-media-and-climate-change
Το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου σε εκπαιδευτική συνεργασία με το iMEdD Incubator for Media Education and Development παρουσιάζουν τη σειρά podcasts με τίτλο «Γενιά Ζ & Κλιματική Αλλαγή- Gen X & Climate Change”δίνοντας την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική σε 17 ομάδες του εργαστηρίου προκειμένου να παράξουν τα δικά τους podcast κάτω από την ευρεία θεματική Gen Z , Media και Κλιματική Αλλαγή.»
H διευθύντρια του Εργαστηρίου ADandPRLAB αναπληρώτριακαθηγήτρια Μπέττυ Τσακαρέστου, ο επίκουρος καθηγητής Σταύρος Καπερώνης ευχαριστούν την κ. Κέλλυ Κική, Data Journalist, Project Manager στο iMEdD και τον κ. Παναγιώτη Μένεγο, Content & Production Manager Podcasts στο iMEdD για την άριστη και συνεχιζόμενη συνεργασία τους και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 προετοιμάζοντας το 3ο κατά σειρά Podcasting module και παραγωγή podcasts από τις ομάδες των φοιτητών-φοιτητριών