NEA

Απεβίωσε, στις 8 Ιανουαρίου 2023, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματός μας Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης σε ηλικία 73 ετών.

Απεβίωσε, στις 8 Ιανουαρίου 2023, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης σε ηλικία 73 ετών.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Τμήματός μας με μακρά παρουσία και προσφορά, καθώς διετέλεσε μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος το 1990, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών. 

Οι συνάδελφοι καθηγητές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Καθηγητής Γιάννης Σκαρπέλος συμμετέχει στις 5 Δεκεμβρίου σε ημερίδα με τίτλο «Παιδεία στα Μέσα» που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στο Δημαρχείο Περιστερίου

Ο Καθηγητής Γιάννης Σκαρπέλος συμμετέχει στις 5 Δεκεμβρίου σε ημερίδα με τίτλο «Παιδεία στα Μέσα» που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η συμμετοχή αφορά στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η δύναμη της εικόνας – Κώδικες και αποκωδικοποίηση – Συμπεριφορές».
 
Η ημερίδα "Παιδεία στα Μέσα" θα μεταδοθεί μέσω Live Streaming από:
paideia sta mesa
paideia sta mesa 2
 

Συνεργασία του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας, του Εργαστηρίου Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού και του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων με το Incubator for Media Education and Development (iMEdD)

 

Ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας (J-Lab), του Εργαστηρίου Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού (Media Lab) και του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) με το μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development), για την ανταλλαγή συμβουλευτικής τεχνογνωσίας, τις συνέργειες σε ερευνητικές και δημοσιογραφικές δράσεις, καθώς επίσης και για ακαδημαϊκά προγράμματα αλλά και για τη διάδοση των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας στην κοινωνία.

Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι:

 • Ανάπτυξη άρθρων υψηλής ποιότητας βασισμένων σε μελέτες σε αντικείμενα ευρύτερου ενδιαφέροντος (σχετικά με την κοινωνία, πολιτική, αθλητισμό, εκπαίδευση, οικονομία ή δημόσια υγεία).

 • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επιστημονικών μεθόδων και προσεγγίσεων σχετικά με τις σύγχρονες δημοσιογραφικές πρακτικές.

 • Πρόσβαση των φοιτητών/τριών σε πραγματικά προβλήματα και δεδομέναΣτις 19 Οκτωβρίου το Γραφείο Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας με μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών από το τμήμα μας και το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής συμμετείχε στο Innovation DayZ

Στις 19/10 το Γραφείο Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας με μια ομάδα 5 φοιτητών και φοιτητριών από τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων- ADandPRLAB) πήρε μέρος στο Innovation DayZ που διοργανώθηκε από το Found.ation και την ΕΙΤ Digital. Με την συμμετοχή 22 προπτυχιακών φοιτητών και στελεχών της αγοράς στόχος ήταν να σχεδιαστούν νέες, καινοτόμες, ψηφιακές λύσεις, λύνοντας το πρόβλημα της δίκαιης και ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. 
 
Με την χρήση της μεθόδου του Design Thinking οι φοιτητές/τριες σε διεπιστημονικές ομάδες από τους χώρους της Ιατρικής, της Πληροφορικής, της Επικοινωνίας, της Κοινωνικής Πολιτικής, των Οικονομικών σχεδίασαν και παρουσίασαν prototypes έξυπνων και καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για να γίνει πιο δίκαιη και ισότιμη η πρόσβαση στην Υγεία.
 
Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες!
 
Η ομάδα
 • Μαρία Δημητριάδη
 • Βασίλης Συγκιρίδης
 • Πέτρος Ξένος
 • Τριανταφύλλη Παρασκευοπούλου
 • Παλμύρα Γιαννακίδου
 • Πέπη Μαριόλη 
 
 
Tο post στο LinkedIn
 

13o Διεθνές Συνέδριο TICEMED «Hybridization of training: from continuity to pedagogical innovation? / Hybridation des formations : de la continuité à l’innovation pédagogique?»

13o Διεθνές Συνέδριο TICEMED (Technologies de l’Information et de la Communication dans l’éducation en Méditerranée)
«Hybridization of training: from continuity to pedagogical innovation? / Hybridation des formations : de la continuité à l’innovation pédagogique ?»
17 και 18 Οκτωβρίου 2022 - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

 

posterTo Διεθνές Συνέδριο εξετάζει τις εξελίξεις στην διδασκαλία και την έρευνα σε όλες τις βαθμίδες και τα περιβάλλοντα εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid 19 και μετά από αυτή, δίνοντας έμφαση στις Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας

Συνδιοργάνωση:

 • Institut Méditerranéen des Sciences de l’Information et de la Communication (IMSIC - Université de Toulon et Aix Marseille Universités)
 • Centre de Recherches sur les Médiations (CREM -Université de Lorraine)
 • Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

 

Στο συνέδριο θα μιλήσει ως κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Γιάννης Σκαρπέλος, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

 • Τίτλος ομιλίας: "Education or Paideia: The role of teaching technologies", την Τρίτη 18/10 και ώρα 11.15πμ.

Επίσης, την Τρίτη 18/10 και ώρα 12.00 στο στρογγυλό τραπέζι του διεθνούς συνεδρίου θα συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Μπέττυ Τσακαρέστου, Γιάννης Σκαρπέλος, Παντελής Βατικιώτης, Ιωάννα Βώβου

 

Round table: Crisis teaching experiences – Expériences d’enseignement en temps de crise
Coordinator: Prof. Michel Durampart

 • Betty Tsakarestou, Associate Professor, Department of Communication, Media and Culture, Panteion University, Head of Advertising and Public Relations Lab (ADandPRLAB):
  Speculation and Co-design of sustainable and immersive futures: Greek and Erasmus international students exploring new scenarios for co-existence and solutions for the 21st century on Miro visual collaboration platform

 • Yannis Skarpelos, Professor, Dean, School of International Relations, Communication, Culture:
  Good practices for teaching during crises: the findings of RIPEC project

 • Pantelis Vatikiotis, Assistant Professor, Director of Journalism Lab (J-Lab), Department of Communication, Media and Culture, Panteion University:
  Cooperative learning: «Students' Observatory on Alternative Journalism» (SOAJ).

 • Ioanna Vovou, Associate Professor; Department of Communication, Media and Culture, Panteion University:
  Enseigner « sans contact » : Témoignages d’étudians.

Projection of students' video during the pandemic : « Without Contact »

Πρόγραμμα Συνεδρίου

LIVE STREAMING

Stream 01
 • Δευτέρα 17 Οκτωβρίου Αίθουσα Σάκης Καράγιωργας 2 Ώρες 09:30 μέχρι 17:30 https://youtu.be/H0pi4tIAWQA 
 • Τρίτη 18 Οκτωβρίου Αίθουσα Σάκης Καράγιωργας 2 Ώρες 09:00 έως 17:30 https://youtu.be/FABfl0y1iO4
Stream 02

Το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού συμμετέχει στο Athens Science Festival που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2022

kosmoi tou avrio

«Κόσμοι του Αύριο» | “Worlds of Tomorrow”

Παρασκευή 21 – Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

1 μεγάλη γιορτή | 3 ημέρες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας | κορυφαίοι ομιλητές από όλον τον κόσμο | πειράματα επίδειξης | chemistry shows | διαδραστικά εκθέματα | βιωματικές δράσεις | εργαστήρια για παιδιά | workshops για μεγάλους

Κινούμαστε προς το μέλλον με αυξανόμενη ταχύτητα, όμως πού πηγαίνουμε αλήθεια; Με τι προκλήσεις θα βρεθούμε αντιμέτωποι/ες και τι προσδοκούμε να συναντήσουμε; Το Athens Science Festival (ASF), έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια, επιστρέφει και πάλι δια ζώσης, με σκοπό να μας μεταφέρει στο μέλλον – στους Κόσμους του Αύριο!

Από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2022, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων υποδέχεται το κορυφαίο επιστημονικό δρώμενο της πρωτεύουσας που από το 2014 φέρνει κάθε χρόνο στο προσκήνιο τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της τέχνης. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, με έμπνευση το Foresight, τη στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος, μας συνδέει με το «Αύριο» και αναδεικνύει πώς η επιστημονική μελέτη του παρελθόντος και του παρόντος μπορεί να χαράξει, αλλά και να θωρακίσει το μέλλον.

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η επιστήμη σταθερά παρατηρεί και παρέχει εφόδια για την ανάπτυξη. Θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση; Η κλιματική αλλαγή μπορεί να διαμορφώσει γενιές με οικολογική συνείδηση; Πώς η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη μεταμορφώνει την τέχνη και την επιστήμη; Είναι τα σκουπίδια οι πρώτες ύλες του μέλλοντος;

Μέσα από ομιλίες από κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο, εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης, chemistry shows, διαδραστικά εκθέματα, βιωματικές δράσεις, workshops για ενήλικες, εργαστήρια για παιδιά και πολλές άλλες δράσεις, το φεστιβάλ θα επιχειρήσει να απαντήσει τα ερωτήματα και να εγείρει νέα.

Προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες:

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κορυφαίοι/ες ομιλητές/τριες θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ για να μοιράσουν τη γνώση και εξειδίκευσή τους πάνω σε μία σειρά από καίρια ζητήματα που απασχολούν το σήμερα και θα απασχολήσουν το αύριο. Ανάμεσά τους, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την κλιματική αλλαγή και αρθρογράφος στο ψηφιακό περιοδικό Climate Foresight, Alessandra Mazzai θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ με μια ομιλία σχετική με την κλιματική αλλαγή, με τίτλο «Κλίμα: είμαστε προετοιμασμένοι/ες για την αλλαγή

Ακόμη, ο David Theo Goldberg, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στην ομιλία του με τίτλο, «Κβαντική σκέψη: Πόσο επαναστατική είναι;» επικεντρώνεται στη νέα κβαντική σκέψη και τι προσφέρει στην αντιμετώπιση των τρεχουσών πιεστικών κοινωνικών προκλήσεων.

Σας περιμένουμε στη μεγάλη γιορτή της επιστήμης για να ανακαλύψουμε μαζί τους Κόσμους του Αύριο!

Το Athens Science Festival 2022 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα science νέα!

*Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα science news, ακολουθήστε τις σελίδες του ASF σε Facebook & Instagram και κάντε subscribe στο κανάλι του φεστιβάλ στο Youtube.

#asf
#ASF2022
#AthensScienceFestival
#WorldsOfTomorrow

Πληροφορίες:
Παρασκευή 21 έως Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
Πληροφορίες για τα εισιτήρια θα ανακοινωθούν σύντομα.
Περισσότερα: www.athens-science-festival.gr

Ο Καθηγ. Γ. Σκαρπέλος, συμμετέχει στο Διεθνές Συμπόσιο «Augmented Images» που διοργανώνει το Fonds de la Recherche Scientifique του Πανεπιστημίου της Λιέγης στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2022

Συμμετοχή στο Διεθνές Συμπόσιο «Augmented Images»

Ο Καθηγητής Γιάννης Σκαρπέλος, συμμετέχει στο Διεθνές Συμπόσιο «Augmented Images» που διοργανώνει το Fonds de la Recherche Scientifique του Πανεπιστημίου της Λιέγης στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2022. Το συμπόσιο, που συγκεντρώνει τους κορυφαίους ειδικούς στην ψηφιακή ανάλυση εικόνας (Lev Manovich, Virginia Kuhn, Massimo Leone κ.ά.), διοργανώνουν οι Maria Giulia Dondero και Enzo D’Armenio. Η εισήγηση του Γ. Σκαρπέλου έχει τίτλο «Modeling Plastic Signs in Big Visual Corpora».

logo

136 Syggrou Avenue - 17671 Athens - Greece

e-mail: emme@panteion.gr

Telephone:

 

210-920 1428 Thedorou Vasiliki - Students affairs
    210-920 1431 Halkonidou Eleni - Students affairs
    210-920 1064 Karalis Dimitris - Executive secretary

Student services hours at the Secretariat [2nd floor of the old building]: every Tuesday 10:00 - 13:00

 • For certifications, letters of confirmation etc., students are assisted by the Student Services
  Centre 
  in the quadrangle of the New Building, which operates daily from 9:30 – 13:00

 • Gogle Map Panteion Athens