Άρθρο 1: Σκοπός μεταδιδακτορικής έρευνας

Η μεταδιδακτορική έρευνα αποβλέπει στη δημιουργία υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας και στην ενίσχυση επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης και της έρευνας. Ειδικότερα στοχεύει στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων στα γνωστικά πεδία του Τμήματος και στην ενίσχυση πρωτίστως του ερευνητικού έργου και της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας του Τμήματος και γενικότερα της Σχολής και του Πανεπιστημίου.

Άρθρο 2: Διάρκεια και επίβλεψη της μεταδιδακτορικής έρευνας

Η μεταδιδακτορική έρευνα διεξάγεται υπό την επίβλεψη υπηρετούντος μέλους ΔΕΠ του Τμήματος, που εντάσσεται σε μία από τις τρεις ανώτερες βαθμίδες, και διαρκεί για χρονικό διάστημα από έξι μήνες έως τρία έτη. Επιβλέποντες/ουσες που αφυπηρετούν παραμένουν Επιβλέποντες/ουσες έως την ολοκλήρωση της μεταδιδακτορικής έρευνας.

Άρθρο 3: Κατηγορίες Μεταδιδακτόρων Ερευνητών

Οι ΜΕ εντάσσονται σε μία από τις εξής τρεις κατηγορίες:

  1. Μέλη ΔΕΠ αλλοδαπών πανεπιστημίων που εκπονούν μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία από ελληνικό ή αλλοδαπό φορέα.
  2. Διδάκτορες που επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο, το οποίο συντονίζεται από μέλος ΔΕΠ του Τμήματος.
  3. Διδάκτορες που αιτούνται τη διεξαγωγή ατομικής έρευνας. Ως προς την τρίτη κατηγορία, προβλέπεται ότι κάθε μέλος ΔΕΠ μπορεί να επιβλέπει ταυτοχρόνως μέχρι δύο ΜΕ.

Άρθρο 4: Τυπικά Προσόντα Υποψηφίων

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εκπόνηση ΜΔΕ (Μεταδιδακτορικής Έρευνας) έχουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ως εξής ανά κατηγορία ΜΕ:

Μέλη ΔΕΠ αλλοδαπών πανεπιστημίων, που εκπονούν μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία από ελληνικό ή αλλοδαπό φορέα, οφείλουν:

  • Να διαθέτουν διδακτορικό τίτλο ελληνικού ή ομοταγούς αλλοδαπού πανεπιστημίου.
  • Να είναι μέλη ΔΕΠ ομοταγούς αλλοδαπού πανεπιστημίου.

Διδάκτορες που αιτούνται τη διεξαγωγή ατομικής έρευνας οφείλουν:

  • Να διαθέτουν διδακτορικό τίτλο ελληνικού ή ομοταγούς αλλοδαπού πανεπιστημίου με Πράξη Αναγνώρισης της Ισοτιμίας του πτυχίου και του διδακτορικού τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ.
  • Να έχουν επιστημονική δραστηριότητα μετά την κτήση του διδακτορικού τίτλου (δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, κλπ.).

Άρθρο 5: Υποβολή αιτήσεων

Μέλη ΔΕΠ αλλοδαπών πανεπιστημίων, που εκπονούν μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία από ελληνικό ή αλλοδαπό φορέα, υποβάλλουν σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα:

  • Αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος, όπου αναφέρεται ο τίτλος της έρευνας, το όνομα του επιβλέποντος και ο φορέας της υποτροφίας.
  • Πρόταση με συνοπτική παρουσίαση και χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μεταδιδακτορικής έρευνας.
  • Βιογραφικό σημείωμα.
  • Αντίγραφο του διδακτορικού τίτλου ελληνικού ή ομοταγούς αλλοδαπού πανεπιστημίου.

Διδάκτορες που αιτούνται τη διεξαγωγή ατομικής έρευνας υποβάλλουν σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα::

  • Αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος, όπου αναφέρεται ο τίτλος και η επιθυμητή διάρκεια της έρευνας του υποψηφίου και το όνομα του Επιβλέποντος/ουσας.
  • Πρόταση με συνοπτική παρουσίαση και χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μεταδιδακτορικής έρευνας.
  • Βιογραφικό σημείωμα.
  • Αντίγραφο διδακτορικού τίτλου ελληνικού ή ομοταγούς αλλοδαπού πανεπιστημίου με Πράξη Αναγνώρισης της Ισοτιμίας του πτυχίου και του διδακτορικού τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ.
  • Αντίγραφα των δημοσιεύσεων σε ψηφιακή ή φυσική μορφή


Άρθρο 6: Αρμόδια Όργανα

Αρμόδια όργανα για τους Μεταδιδάκτορες Ερευνητές/τριες (ΜΕ) είναι η Κοσμητεία, η Συνέλευση του Τμήματος και η Επιτροπή Μεταδιδακτορικής Έρευνας (ΕΜΕ). Η Επιτροπή Μεταδιδακτορικής Έρευνας είναι τριμελής και αποτελείται από τους Διευθυντές των τριών Τομέων του Τμήματος.

Άρθρο 7: Επιλογή ΜΕ

Η τελική επιλογή των Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών γίνεται από την Κοσμητεία μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και γνώμη της Επιτροπής Μεταδιδακτορικής Έρευνας (ΕΜΕ) ως προς τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις των προτεινομένων. Οι ΜΕ, που διεξάγουν ατομική έρευνα, μπορούν να ενταχθούν σε Εργαστήριο του Τμήματος. Η Γραμματεία του Τμήματος καταρτίζει Μητρώο ΜΕ, χορηγεί ειδική κάρτα και τηρεί σχετικό αρχείο. Ο/Η Πρόεδρος του Τμήματος χορηγεί βεβαιώσεις για το status των ΜΕ όποτε το ζητούν.

Άρθρο 8: Εκπόνηση Μεταδιδακτορικής Έρευνας

Η μεταδιδακτορική έρευνα πρέπει να είναι πρωτότυπη και να αποτελεί σημαντική συμβολή στην επιστημονική γνώση.
Ο/Η μεταδιδακτορικός/ή ερευνητής/τρια υποβάλλει ετήσια έκθεση προόδου, την οποία συνυπογράφει και το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ.
Η διάρκεια της μεταδιδακτορικής έρευνας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα τρία έτη. Οι ΜΕ γίνονται δεκτοί και για λιγότερο χρόνο, η δε διάρκεια της έρευνας μπορεί να ανανεώνεται έως τη συμπλήρωση των τριών ετών, με πρόταση της ΕΜΕ και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, 3 αναλόγως της έκθεσης προόδου που υποβάλλει ο/η Μεταδιδακτορικός/ή Ερευνητής/τρια και της γνώμης του/της Επιβλέποντα/ουσας.

Άρθρο 9: Διακοπή Μεταδιδακτορικής Έρευνας

Διακοπή της έρευνας γίνεται είτε μετά από εισήγηση του/της επιβλέποντα/ουσας, είτε μετά από αίτηση του/της ερευνητή/τριας, ή αν δεν έχουν υποβληθεί δύο διαδοχικές εκθέσεις προόδου.
Έπειτα από την υποβολή της έκθεσης προόδου, σε περίπτωση αρνητικής κρίσης του/της Επιβλέποντα/ουσας Καθηγητή/τριας η μεταδιδακτορική έρευνα διακόπτεται.
Οι ΜΕ διαγράφονται αυτοδικαίως μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος.
Οι ΜΕ διαγράφονται σε περίπτωση συμπεριφορών που εκθέτουν και ζημιώνουν το Πανεπιστήμιο ή το Τμήμα (πχ. χρήση ιδεών, μεθόδων, αντιγραφής μέρους εργασιών χωρίς αναφορά στις αντίστοιχες πηγές).


Άρθρο 10: Περάτωση Μεταδιδακτορικής Έρευνας

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έρευνας, ο/η ΜΕ υποβάλλει έκθεση περάτωσης της ΜΕ στη Συνέλευση, η οποία μετά από σύμφωνη γνώμη του Επιβλέποντα, μπορεί να αναρτηθεί στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.
Ο/Η ΜΕ υποχρεούται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ΜΕ δημοσίως σε ημερομηνία και χώρο που θα οριστεί από τη Γραμματεία του Τμήματος.
Ο/Η ΜΕ υποχρεούται να παρουσιάσει τουλάχιστον μία δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ή έστω να καταθέσει την επιστολή αποδοχής για δημοσίευση (letter of acceptance).
Ο/Η ΜΕ λαμβάνει βεβαίωση περάτωσης της μεταδιδακτορικής έρευνας που υπογράφεται από τον/την Επιβλέποντα/ουσα και τον/την Κοσμήτορα της Σχολής.

Άρθρο 11: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των ΜΕ

Στους ΜΕ παρέχονται κατά τη διάρκεια της έρευνας: 

  • Κάρτα ΜΕ
  • Πρόσβαση στα Εργαστήρια του Τμήματος.
  • Πρόσβαση στην αίθουσα υποψηφίων διδακτόρων
  • Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου με δικαίωμα δανεισμού.
  • Πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων στις οποίες έχει δικαίωμα χρήσης το Πανεπιστήμιο.
  • Δυνατότητα απόκτησης διδακτικής εμπειρίας, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου.
  • Οι ΜΕ μπορούν να συμβάλουν στην επίβλεψη εργασιών, στην επιμέλεια φροντιστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, επιτηρήσεων σε εξετάσεις, σεμιναρίων, ειδικών διαλέξεων.
  • Οι ΜΕ παρουσιάζουν την πορεία της έρευνας τους, κατ' έτος, μετά από συνεννόηση με τον/την Επιβλέποντα/ουσα και τον/τη Διευθυντή/ντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Οι ΜΕ κατά τη διάρκεια εκπόνησης της Μ.Ε. χρησιμοποιούν τον τίτλο και τα στοιχεία του Tμήματος με σεβασμό και σύμφωνα με τους κανόνες Δεοντολογίας
  • Οι ΜΕ είναι υποχρεωμένοι/ες να αναφέρουν το Τμήμα σε κάθε επιστημονική ή άλλη δημοσίευσή τους
  • Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους περιλαμβάνεται η παρουσία τους στο διεθνές ακαδημαϊκό σύστημα με συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια καθώς και η αναγνώριση της έρευνάς τους με δημοσιεύσεις, σε περιοδικά με κριτές, όπου αυτό είναι εφικτό.


Άρθρο 12: Τροποποίηση του Κανονισμού 

Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να τροποποιεί τον Κανονισμό, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο ή όταν επιβάλλεται από διατάξεις ανώτερης ισχύος (Κανονισμός του Πανεπιστημίου, νόμος, κ.ά.).

logo     pistopoiisi 2circles

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας