Γνωστικό αντικείμενο: Aνθρωπολογία της Τέχνης
Ο Χρήστος A. Δερμεντζόπουλος σπούδασε Kοινωνιολογία στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνιολογίας) και Ανθρωπολογία, Ιστορία και Kινηματογράφο στο Παρίσι (Paris I - Pantheon Sorbonne και Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Εκπόνησε μεταδιδακτορική́ έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνιολογίας και της Ιστορίας του Κινηματογράφου, ως υπότροφος του ΙΚΥ και εταίρος του τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (1999-2001). Από το 2001 έως το 2022 δίδαξε στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανθρωπολογία της Τέχνης, Πολιτισμική Θεωρία και Ιστορία - Θεωρία κινηματογράφου. Από τον Νοέμβριο του 2022 ανήκει στο δυναμικό του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
Έχει συμμετάσχει για πολλά χρόνια ως αξιολογητής σε ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης και υπήρξε συντονιστής ή εταίρος σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (τα τελευταία χρόνια συνεργάτης στο DETECt - Detecting Transcultural Identity in European Popular Crime Narratives, Horizon. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στην εκδοτική σειρά Κινηματογραφικές Σπουδές και συνυπεύθυνος στη σειρά Ετερότητες – Εκδόσεις Ανθρωπολογικής Κριτικής των εκδόσεων Μεταίχμιο. Είναι μέλος, από το 1996, της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας και πολιτισμού, ΟΥΤΟΠΙΑ. Υπήρξε μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ στο πρόγραμμα Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων από το 2006 έως το 2018, μέλος ΣΕΠ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2010-2013) στο προπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδές στην Ελληνικό Πολιτισμό και ακαδημαϊκός υπεύθυνος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη (2015-2017). Σήμερα είναι Συντονιστής και μέλος ΣΕΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ Δημόσια Ιστορία στην ενότητα Ιστορία και Κινηματογράφος. Είναι, επίσης, διευθυντής της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (www.bowb.org).
Είναι συγγραφέας των βιβλίων Το ληστρικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα. Μύθοι, παραστάσεις, ιδεολογία, (Πλέθρον, Αθήνα 1997), Η επινόηση του τόπου. Νοσταλγία και μνήμη στην ταινία Πολίτικη κουζίνα (Opportuna, Πάτρα 2013 και 2015) και συνεπιμελητής των συλλογικών τόμων Ανθρωπολογία, κουλτούρα και πολιτική (με Μ. Σπυριδάκη, Μεταίχμιο, Αθήνα 2004), Όψεις του λαϊκού πολιτισμού (με Β. Νιτσιάκο, Πλέθρον, Αθήνα 2007), Συνηθισμένοι άνθρωποι. Μελέτες για τη λαϊκή και δημοφιλή κουλτούρα (με Γ. Παπαθεοδώρου, Opportuna, Πάτρα 2021), Ευρωπαϊκές αφηγήσεις του εγκλήματος (με Λ. Φλιτούρη και Ν. Φιλιππαίο, Μεταίχμιο, Αθήνα 2022). Είναι, επίσης, guest editor (με την Ρ. Κοσμίδου) του ειδικού τεύχους της επιθεώρησης International Journal of Media and Cultural Politics, με θέμα Studies in cultural memory, (volume 12, Issue, 1 March 2016) [] και του τρ ιπλού τεύχους (με την Κ. Καλούδη) του περιοδικού Θεάτρου Πόλις (5-7, 2019-2021) με θέμα Κινηματογράφος και ιστορία: η μνήμη μιας χώρας και οι χώρες της μνήμης
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την οπτική και λαϊκή κουλτούρα, τη λαϊκή λογοτεχνία, την πολιτιστική πολιτική και διαχείριση, καθώς και τον δημοφιλή κινηματογράφο. Είναι μέλος του δικτύου L' Association internationale des chercheurs en Littératures Populaires et Cultures Médiatiques (LPCM) / International Research Association in Popular Literature and Media Culture (PLMC)
Γραφείο: ΣΤ3 [6ος όροφος νέου κτηρίου]
Τηλέφωνο: 6944697811
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:
- Τρίτη & Τετάρτη 11:00-12:00
- Academia.edu
- Biblionet.gr
- Biennale of Western Balkans