Σκέντου Μαρία

Τίτλος διατριβής: "Ακαδημαϊκός λόγος και ελληνική γυναικεία γραφή: γυναίκες επιστήμονες των ανθρωπιστικών (και κοινωνικών) σπουδών γράφουν λογοτεχνία".

Επιβλέπουσα:  Ελισάβετ Αρσενίου, Καθηγήτρια

 

Η Μαρία Σκέντου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Το 2015 αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με βαθμό «Λίαν Καλώς» (7,24/10) και ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της παρακολούθησε έναν μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών (2015-2016) στη «Συγκριτική Λογοτεχνία: Λογοτεχνικές και Πολιτισμικές Σπουδές» του τμήματος Ισπανικής Φιλολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, τον οποίο ολοκλήρωσε με «Άριστα» (8,62/10). Η διπλωματική της εργασία τιτλοφορείται «Αναγνώσεις στο έργο του Μαρκήσιου ντε Σαντ». Τον Απρίλιο του 2018 συμμετείχε στο IV Παγκόσμιο Συνέδριο Los Textos del Cuerpo «Autorías Encarnadas: Representaciones intermediáticas y sexuadas de la creación cultural» (οργάνωση: Universidad Iberoamericana, Universidad Autónoma de Barcelona) με την ανακοίνωση «Ποίηση transgender/queer: μία φαινομενολογική προσέγγιση».

Από τον Μάρτιο του 2021, εκπονεί τη διατριβή της στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, με θέμα «Ακαδημαϊκός λόγος και ελληνική γυναικεία γραφή: γυναίκες επιστήμονες των ανθρωπιστικών (και κοινωνικών) σπουδών γράφουν λογοτεχνία». Τα βασικά της ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στη θεωρία της λογοτεχνίας του 20ού και 21ου αιώνα, στην πολιτισμική ιστορία μέσα στα πλαίσια των Πολιτισμικών Σπουδών και σε ζητήματα διαμόρφωσης της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας (μέσα από την ερμηνευτική σκοπιά της κριτικής ανάλυσης του λόγου, της φαινομενολογίας και των φεμινιστικών σπουδών).

Επαγγελματικά, έχει δραστηριοποιηθεί στον χώρο της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει διδάξει –εθελοντικά και μη– τη νέα ελληνική ως ξένη γλώσσα στη Θεσσαλονίκη και τη Βαρκελώνη, έχει εργαστεί ως μεταφράστρια (από τα ισπανικά στα ελληνικά) και κειμενογράφος, καθώς επίσης και ως δασκάλα χορού φλαμένκο και χορεύτρια φλαμένκο στη Βαρκελώνη. 

logo

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση φοιτητών 

210-920 1064 Καραλής Δημήτρης,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος