Ροϊνιώτη Ελίνα

Μεταδιδακτορική έρευνα: "Ψηφιακά παιχνίδια και πολιτισμική παραγωγή υπό το πρίσμα εθνικών και διεθνικών πολιτικών πρακτικών. Η περίπτωση της Ελλάδας." (2020- 2022)

Επιβλέπων: Γιάννης Σκαρπέλος, Καθηγητής

 

Η παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών - Β΄ Κύκλος» (MIS-5033021), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

 

Η Ελίνα Ροϊνιώτη είναι κοινωνιολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια με υποτροφία ΙΚΥ (2020-2022) στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (ΕΜΠΟ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο τη μελέτη των MMORPG εκπονήθηκε στο ΕΜΠΟ, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του χώρου του παιχνιδιού αλλά και στη δομική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ψηφιακών παιχνιδιών, κουλτούρας και πολιτιστικών πολιτικών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημαντικό μέρος της δουλειάς της επικεντρώνεται επίσης στο σχεδιασμό παιχνιδιών, ως δημιουργική διαδικασία, ως μεθοδολογία έρευνας, ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και τέλος, ως επαγγελματικό και μαθησιακό εργαλείο. Ως σχεδιάστρια παιχνιδιών και σε συνεργασία με άλλες δημιουργικές και ερευνητικές ομάδες, έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ (Playpublik Festival- Krakow, Athens Plaython) έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς για τον σχεδιασμό ψηφιακών και υβριδικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Ευγενίδου) και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών διαδραστικών σεμιναρίων/workshops (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-Παράρτημα Αλεξάνδρειας, Innovathens,Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κα).

Ως επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στον τομέα των games και του animation, υπήρξε υπεύθυνη του επιχειρηματικού φεστιβάλ ψηφιακών παιχνιδιών Athens Games Festival (2017 & 2018). Από το 2016 ως 2021, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠΟ, στο μάθημα «Επικοινωνία και παιχνίδι», ενώ από το 2020 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Σχολής Vakalo Art & Design (μάθημα: Game Design Elements). Η διδακτική της εμπειρία καλύπτει θεματικές όπως Ψηφιακός Πολιτισμός, Game Studies, Κοινωνιολογία και media, Narrative Design and Games, Δημιουργικότητα και Σχεδιασμός Παιχνιδιού, Community Development in Games, Δημιουργικές Βιομηχανίες και Πολιτιστικές Πολιτικές και έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Πρόσφατα, ανέλαβε καθήκοντα Business Developer και narrative designer για λογαριασμό του ελληνικού game dev studio Pixel Reign, ενώ από το 2020, εργάζεται ως games και community consultant, του Kickstarter στον τομέα των games. Είναι συν-επιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Ψηφιακά παιχνίδια: Φιλοσοφικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αναζητήσεις» (εκδ. Oasis)

logo

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση φοιτητών 

210-920 1064 Καραλής Δημήτρης,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος