Communicating the Past: Museum theatre and live interpretation Αθήνα, 20 - 21 Μαΐου 2022

ctp

 

Συνέδριο
Communicating the Past: Museum theatre and live interpretation
Αθήνα, 20 - 21 Μαΐου 2022

 

Η θεωρία και οι εφαρμογές του μουσειακού θεάτρου και της ζωντανής ερμηνείας σε μουσεία και τόπους πολιτισμικής αναφοράς είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 21 Μαϊου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Μουσειακού Θέατρου (International Museum Theatre Alliance Europe – IMTAL Europe) και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με την υποστήριξη της Εταιρίας Μουσειακού Θεάτρου Heterotopia. Γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η αγγλική. Δεν θα υπάρχει μετάφραση.

  • Δήλωση αποποίησης ευθύνης
    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου με φυσική παρουσία των συμμετεχουσών/όντων τον Μάιο του 2022. Δεν θα υπάρχει ψηφιακή αναμετάδοση. Εάν η εξέλιξη της πανδημίας φέρει σημαντικά εμπόδια, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τις εργασίες του συνεδρίου σε άλλη ημερομηνία. Η οργανωτική επιτροπή θα λάβει την τελική απόφαση έως τις 20 Μαρτίου, με κριτήριο την πορεία της πανδημίας.

    Εάν κάνετε κράτηση για τη μετακίνηση ή τη διαμονή σας πριν από αυτή την ημερομηνία, παρακαλούμε αναζητήστε προσφορές που μπορούν να αλλάξουν ή να ακυρωθούν με μικρό ή μηδενικό κόστος. Η οργανωτική επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλογη για τυχόν έξοδα που θα καταβάλουν οι συμμετέχοντες/ουσες για την παρακολούθηση του συνεδρίου.

Θέματα του συνεδρίου
Τα βασικά

Γιατί χρειαζόμαστε τη ζωντανή ερμηνεία και ποιες μορφές είναι καλύτερες; Γιατί έχει σημασία το μουσειακό θέατρο; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ μουσειακού θεάτρου και ζωντανής ερμηνείας; Τι μπορεί να πάει στραβά; Αυτή η θεματική ενότητα πηγαίνει πίσω στα βασικά, συζητώντας διαφορετικές μορφές, μεθοδολογίες, καλές και κακές πρακτικές στο μουσειακό θέατρο και την ζωντανή ερμηνεία.

Το περιεχόμενο

Ζούμε σε έναν ταραγμένο κόσμο. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ευαίσθητα ζητήματα και να αναστοχαστούμε τη διαφορετικότητα; Πώς μπορεί η ζωντανή ερμηνεία να αντιμετωπίσει καλύτερα τα στερεότυπα και να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία; Πώς τοποθετούνται τα μουσεία σε σύγχρονα ζητήματα και πώς οφείλουν να συμμετέχουν σε αυτά οι ερμηνεύτριες/ές; Ποια εκδοχή του παρελθόντος θέλουμε να παρουσιάσουμε;

ctp photo

Φωτογραφία: Maria Storf-Felden, museum live Worms

Κρίση, αλλαγή και σύνδεση

Κρίση σημαίνει αλλαγή. Αν τα δύο τελευταία χρόνια μας δίδαξαν κάτι, αυτό είναι πως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όμως, οι αλλαγές φέρνουν επίσης ευκαιρίες: να επανεφεύρουμε την ερμηνεία, να επανεφεύρουμε τον τόπο που ερμηνεύουμε (μουσείο, αρχαιολογικός χώρος…) και να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας. Πώς διαφέρουν οι συνθήκες εργασίας στο πεδίο της ζωντανής ερμηνείας από χώρα σε χώρα; Υπάρχουν μορφές που διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Πώς συνδεόμαστε με το κοινό μας; Πώς παραμένουμε επίκαιροι/ες; Ποιες προκλήσεις έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια; Πρέπει να εστιάσουμε αλλού ή να εισαγάγουμε νέα πρότυπα και πρακτικές; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μουσειακό θέατρο για να θέσουμε σύγχρονα ζητήματα σε ένα ιστορικό πλαίσιο; Και πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Αυτή η θεματική εξετάζει τη ζωντανή ερμηνεία και το μουσειακό θέατρο ως εργαλεία για την αντιμετώπιση της αλλαγής και της αβεβαιότητας, αλλά και ως έναν τρόπο ενίσχυσης της συμμετοχής των επισκεπτών/ριών σε περιόδους κρίσεων. Επικεντρώνεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο η ζωντανή ερμηνεία και το μουσειακό θέατρο μπορούν να βοηθήσουν μουσεία και τόπους πολιτισμικής αναφοράς να παραμείνουν στην επικαιρότητα και να συμμετέχουν πιο ενεργά σε τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

 

Νέα μέσα και τεχνολογίες

Ποιες είναι οι ψηφιακές δυνατότητες του μουσειακού θεάτρου και της ζωντανής ερμηνείας; Αν το κοινό μας έχει γίνει ψηφιακό, τι κάνουμε; Θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε εμπειρίες ζωντανής ερμηνείας ή το μέλλον βρίσκεται στις διαδικτυακές εικονικές συναντήσεις; Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις; Η αφήγηση σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας; Είμαστε έτοιμοι για εμπειρίες που θα συνδυάζουν τη φυσική και επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα; Και πολλά άλλα...

 

Οργανωτική επιτροπή

  • Ανδρομάχη Γκαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελλάδα)
  • Φωτεινή Βενιέρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο & διδάσκουσα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (Ελλάδα)
  • Rebecca Shelley, Heterotopia εταιρία μουσειακού θεάτρου (Ελλάδα)
  • Thomas Aune Olsen, IMTAL-Europe (Νορβηγία)
  • Jack Veldman, πρόεδρος IMTAL Europe (Ολλανδία)
  • Angela Pfenninger, IMTAL Europe (Γερμανία)

Επιστημονική επιτροπή

  • Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια μουσειολογίας, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Wolfgang Hochbruck, καθηγητής Βορειο-Αμερικανικών σπουδών με ειδίκευση στο μουσειακό θέατρο, Freiburg University (Γερμανία)
  • Dr Catherine Hughes, Conner Prairie, Διευθύντρια Τμήματος Μουσειακού Θέατρου και Έρευνας, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσειακού Θεάτρου (IMTAL US, Η.Π.Α.)
  • Dr Peter Inker, Colonial Williamsburg (ΗΠΑ)
  • Dr Yvonne Lammers, Διευθύντρια, Prehistorisch Dorp (Ολλανδία)
  • Scott Maggelsen, αναπληρωτής καθηγητής θεατρικών σπουδών, Bowling Green State University (ΗΠΑ)
  • Νίκη Νικονάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσειοπαιδαγωγικής και ιστορίας της τέχνης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα)
  • Ιουλία Πιπινιά, επίκουρη καθηγήτρια θεατρικών σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)
  • Γιώργος Βαβουρανάκης, αναπληρωτής καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα)

panteio

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Πώς μπορώ να εγγραφώ στο συνέδριο;
Για τη διαχείριση της διαδικασίας εγγραφής χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα Eventbrite. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο συνέδριο, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής: https://www.eventbrite.co.uk/e/communicating-the-past-conference-athens-2022-tickets-239149110427

Σημείωση: Όσοι/ες δεν είναι μέλη του IMTAL θα αποκτήσουν αυτόματα ατομική συνδρομή για 1 έτος (2022) με την εγγραφή τους στο συνέδριο.

Οι εγγραφές γίνονται δεκτές με σειρά προτεραιότητας. Οι αποδείξεις θα αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καταχωρίσατε στην παραπάνω φόρμα. Κάνοντας κλικ στο κουμπί "Εγγραφή", επιβεβαιώνετε ότι όλες οι πληροφορίες που παρέχετε είναι σωστές. Πιθανώς να υπάρχει διαθέσιμος μικρός αριθμός εισιτηρίων για το συνέδριο ή/και για την εκδρομή την ημέρα έναρξης του συνεδρίου, αλλά δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου:
https://www.eventbrite.se/e/communicating-the-past-conference-athens-2022-tickets-239149110427

Πολιτική επιστροφής χρημάτων
Επιστροφές χρημάτων πραγματοποιούνται έως και 30 ημέρες πριν από την εκδήλωση. Η χρέωση της Eventbrite δεν επιστρέφεται.

 

logo     pistopoiisi 2circles

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας