Δράσεις 2021

Μάρτιος 2021

  • Καρατοσίδη, Χ. & Ιορδάνογλου, Δ. (2021). Ο ρόλος των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών στην αποτελεσματική ηγετική συμπεριφορά. Παρουσίαση στο 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Φροντίζοντας τον Εγκέφαλο 26 & 27 Μαρτίου (online). https://www.e-vip.gr/wp-content/uploads/2021/01/1oDiepistimoniko-1.pdf. [Βραβεύτηκε ως μία από τις  5 καλύτερες εργασίες του Συνεδρίου]

  • Έκδοση του β΄ τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικό QubIt για τις φανερές και τις κρυφές όψεις του διαδικτύου. Τo περιοδικό δημιουργήθηκε από φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Οψεις του Διαδικτύου - Κριτικές Προσεγγίσεις» υπό την εποπτεία του υπεύθυνου του εργαστηρίου, Επίκουρου Καθηγητή Παντελή Βατικιώτη.

  • Ανακοίνωση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ανδρομάχης Γκαζή στο Διεθνές Συνέδριο Duty to Revolt: Transnational and Commemorative Aspects of Revolutions

    25-26 Μαρτίου 2021 (online)

    Andromache Gazi (Panteion University, Greece), Thodoros Yiannakis, Ilias Marmaras, Yiannis Scoulidas, Stewart Ziff (Personal Cinema), Yiannis Stoyanidis (University of West Attica), Fοteini Venieri (Panteion University): REVAthens: Narrating history through museum theatre methodology and digital gamification techniques


  •  DOCTORAL CMCLUB

    Οι Υποψήφιες/οι διδάκτορες του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών παρουσιάζουν την εξέλιξη των διδακτορικών τους διατριβών στα σεμινάρια που διοργανώνει το τμήμα με τον τίτλο "DoctoralCMCLub".

    ​Οι παρουσιάσεις είναι διαδικτυακές και διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

    Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις του DoctoralCMClub από την ιστοσελίδα του, αλλά και από τους λογαριασμούς που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

    W: https://doctoralcmclub.wixsite.com/website

    Fb: https://www.facebook.com/DoctoralCMClub1

    Tw: https://twitter.com/doctoralcmclub

    Ig: https://www.instagram.com/doctoralcmclub

    Ακολουθεί το Πρόγραμμα των εισηγήσεων του Μαρτίου:

    Τρίτη 09 Μαρτίου 2021 | 19.00 |

    Φοίβος Κρομμύδας, Ιαπωνικό και Ταϊβανέζικο Νέο Κύμα Κινηματογράφου: Εθνική Και Κοινωνική Ταυτότητα Στον Πρωτοποριακό Κινηματογράφο Της
    Ανατολικής Ασίας

    Η συγκεκριμένη μελέτη σκοπό έχει να εξετάσει τις ομοιότητες και διαφορές δύο ρευμάτων πρωτοποριακού κινηματογράφου σε δύο διαφορετικές χώρες της Ασίας, οι οποίες συνδέονται ιστορικά και αλληλεπιδρούν πολιτισμικά. Ποια ζητήματα θίγονται σε αυτές τις ταινίες; Πως εκπροσωπούνται οι χώρες και οι κοινωνίες τους; Πόσο επηρεάζει το κοινωνικοπολιτικό συμφραζόμενο την καλλιτεχνική έκφραση; Και εν τέλει, τι θεωρείται κινηματογραφική πρωτοπορία στην εκάστοτε περίπτωση και πως προκύπτει; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτηματικά που τίθενται στην παρούσα έρευνα.

    Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα εξεταστεί τόσο η διαδικασία σύλληψης του κεντρικού θέματος της εν λόγω μελέτης, όσο και τα πρακτικά στοιχεία της. Η συλλογή του υλικού, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, η διαδικασία πραγματοποίησης, οι δυσκολίες που προκύπτουν θα αποτελέσουν καίρια σημεία, όπως επίσης και η πρόοδος της εργασίας έως τώρα και οι στόχοι που έχουν τεθεί για το μέλλον.

    Χρήστος Ξένος, «Η Ελληνική Κινηματογραφική Παραγωγή: 1942-1990. Πολιτισμικές και παραγωγικές μεταβολές»

    Αντικείμενο της παρουσίασής μας είναι η μεθοδολογία της διατριβής μας. Η έρευνά μας είναι πολυμεθοδολογική. Ο σκοπός της είναι η διερεύνηση και η χαρτογράφηση του ελληνικού κινηματογράφου την περίοδο 1942-1990 κάτω από το πρίσμα της παραγωγικής του διαδικασίας, που ελάχιστα έχει μελετηθεί, μέσα από το θεωρητικό μοντέλο του φορντισμού/μεταφορντισμού, υιοθετώντας μια κοινωνιολογική οπτική της παραγωγής της κουλτούρας (production of culture) (Peterson, 1976), την οπτική του κόσμου της τέχνης (Becker, 1982), αλλά και λαμβάνοντας υπόψη μας την αλλαγή προσέγγισης που συστήνει ο Caldwell (2008) και οι σπουδές στην παραγωγή (production studies) (Mayer, Banks & Caldwell, 2009) στις έρευνες για την παραγωγική διαδικασία των κινηματογραφικών βιομηχανιών, προς ένα μικροεπίπεδο ανάλυσης της κουλτούρας της παραγωγής (culture of production).

    Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 | 19.00 |

    Ελένη Πνευματικού, «Πολιτισμικό τραύμα και χωρική μετατόπιση: η χρήση εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας στην περίπτωση της κοινότητας της Ποντοκώμης»

    Έναν αιώνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, οι Ποντοκωμήτες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια «δεύτερη προσφυγιά», αντίστοιχη με εκείνη των προγόνων τους. Στην παρούσα διατριβή διερευνάται η έννοια του πολιτισμικού τραύματος, με μελέτη περίπτωσης τους κατοίκους της Ποντοκώμης. Παράλληλα διερευνάται η έννοια της μνήμης, στην επεξεργασία του τραύματος μέσω περιβαλλόντων εικονικής πραγματικότητας (VR).

    Νίκος Λουράντος, «Η καρτ ποστάλ ως μέσο υπόμνησης και διατήρησης της επαφής των απόδημων με τον τόπο καταγωγής: Κύθηρα -Αυστραλία 1950-1970»

    Μια διεπιστημονική προσέγγιση στην χρήση της καρτ ποστάλ ως επικοινωνιακού αντικειμένου, με επιπρόσθετα στοιχεία, που επέτρεψε την διατήρηση της επαφής των αποδήμων με τον γενέθλιο τρόπο. Η μελέτη των αντικειμένων αυτών απέδωσε στοιχεία που επέτρεψαν την αντιμετώπισή τους πέραν της συνήθους, δηλαδή του τουριστικού, και τα μετέτρεψε σε πολiτισμικούς μεταφορείς επικοινωνίας και διασύνδεσης.

    Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια, εδώ

logo     pistopoiisi 2circles

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας