|
|
- ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ VOL. 6
Για έκτη συνεχή χρονιά, η «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» συνδέει τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), ενώνοντας μουσικούς, φοιτητές/τριες και κοινό σε μια ιδιαίτερη μουσική-πολιτιστική δράση που θα μεταδοθεί σε live πρεμιέρα στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο ΥouTube .
Η «Γέφυρα» φέτος χτίζεται με πέντε αναθέσεις της Στέγης για έργα νέων συνθετών και συνθετριών, τα οποία βιντεοσκοπήθηκαν και μεταδίδονται διαδικτυακά, χωρίς αντίτιμο και χρονικό περιορισμό.
Live πρεμιέρα: Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, στις 21:00 |
-
DOCTORAL CMCLUB
Οι Υποψήφιες/οι διδάκτορες του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών παρουσιάζουν την εξέλιξη των διδακτορικών τους διατριβών στα σεμινάρια που διοργανώνει το τμήμα με τον τίτλο "DoctoralCMCLub".
Οι παρουσιάσεις είναι διαδικτυακές και διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις του DoctoralCMClub από την ιστοσελίδα του, αλλά και από τους λογαριασμούς που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
W: https://doctoralcmclub.wixsite.com/website
Fb: https://www.facebook.com/DoctoralCMClub1
Tw: https://twitter.com/doctoralcmclub
Ig: https://www.instagram.com/doctoralcmclub
Ακολουθεί το Πρόγραμμα των εισηγήσεων του Μαΐου:
Tετάρτη 05 Μαΐου 2021 | 19.00 |
Παύλος Μούλιος, Η Γέννηση της καταναλωτικής κουλτούρας στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950
-
Η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 υπήρξε από τις πρώτες χώρες οι οποίες εκτέθηκαν στις γενικότερες οικονομικές και πολιτισμικές πολιτικές που διαμόρφωσαν την μεταπολεμική Ευρώπη, γύρω από τον άξονα της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό μαζί με όλα όσα συγκροτούν την «ελληνική ιδιαιτερότητα» μεταπολεμικά αποτυπώθηκαν έντονα στην δεκαετία του 1950 και συνδιαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των ανθρώπων για τις επόμενες δεκαετίες, καθιστώντας την ελληνικήπερίπτωση ένα ενδιαφέρον παράδειγμα μελέτης της ρητορικής, των μέσων και των τρόπων προβολής και εδραίωσης της καταναλωτικής ζωής. Με αφετηρία την παραπάνω θέση και το ενδιαφέρον στραμμένο σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας κατά την δεκαετία του 1950, η παρουσίαση εστιάζει στην ανάλυση της βασικής επιχειρηματολογίας και των κεντρικών σημείων της ρητορικής προώθησης και προβολής του καταναλωτικού μοντέλου ζωής, όπως αυτά εντοπίζονται στον δημόσιο λόγο, τις εφημερίδες και τον περιοδικό τύπο, καθώς και της προσπάθεια σύνδεσης τους με τις έννοιες της Δημοκρατίας και του πολίτη.
Αγγελική Πεπόνη, Αναπαραστάσεις του σεξουαλικού εγκλήματος στον ηλεκτρονικό τύπο
- Στην παρούσα διατριβή επιχειρείται η ανάλυση των αναπαραστάσεων του σεξουαλικού εγκλήματος στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με στόχο την κατανόηση των τρόπων με τους οποίους συνδιαμορφώνονται κοινωνικές αντιλήψεις της πραγματικότητας σε σχέση με την σεξουαλική εγκληματικότητα. Μέσα από την μελέτη άρθρων ειδησεογραφικού χαρακτήρα και δευτερευόντως κειμένων σχολιασμού από χρήστες του διαδικτύου σε σχετικά άρθρα, η παρούσα έρευνα θα αποπειραθεί να αποσαφηνίσει τον τρόπο προσέγγισης των σύγχρονων μέσων αναφορικά με το σεξουαλικό έγκλημα, αλλά και την προβολή αυτού, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω κατηγορίας εγκλημάτων, αλλά και του ρόλου των νέων μέσων στην πρόσληψη αυτής, με βασικά εργαλεία επεξεργασίας του ερευνητικού υλικού, την κριτική ανάλυση και την ανάλυση περιεχομένου.
Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 | 19.00 |
Κατερίνα Σεργίδου, Καρναβάλι, φεμινισμός, ηγεμονία: Εθνογραφώντας στο Καδίς της Ανδαλουσίας
-
Αντικείμενο της διατριβής είναι η μελέτη του καρναβαλιού της πόλης Κάδις, στην Ανδαλουσία και οι ιστορίες αμφισβήτησης των σχέσεων εξουσίας που το συνοδεύουν από μια ανθρωπολογική και φεμινιστική οπτική. Το καρναβάλι εξετάζεται ως πεδίο άσκησης και έκφρασης ενσώματων ηγεμονικών πρακτικών που σχετίζονται με το φύλο, ως σκηνή επιτέλεσης σχέσεων εξουσίας και έμφυλων σχέσεων και ως τρόπος έκφρασης μιας λαϊκής κουλτούρας πουμ διαμορφώνεται ιστορικά. Η έρευνα εστιάζει μστις καρναβαλικές ιστορίες αμφισβήτησης από την περίοδο εκδημοκρατισμού του καρναβαλιού και Μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία (1977), μέχρι σήμερα καθώς και στο αυτοεθνογραφικό παρόν της ερευνήτριας που συμμετέχει ως ισότιμο μέλος σε ένα γυναικείο καρναβαλικό γκρουπ. Το καρναβάλι του Κάδις στην Ισπανία, επιλέγεται ως σημείο εισόδου που μπορεί να οδηγήσει στον τόπο διερεύνησης της σχέσης πολιτικού-πολιτισμικού , μιας σχέσης στην οποία διακρίνονται στιγμές φεμινιστικής ηγεμονίας. Στην πόλη Κάδις αναδύεται μια νέα φεμινιστική και αγωνιστική-καρναβαλική παράδοση η οποία ξεπερνά το τοπικό καθώς τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τα φεμινιστικά κινήματα που αναπτύσσονται ραγδαία στον ισπανικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Στην παρουσίαση επίσης σημειώνονται σκέψεις για μια φεμινιστική μεθοδολογία στην ιστορική και ανθρωπολογική έρευνα.
Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια, εδώ