Κακαβούλια Μαρία, Καθηγήτρια

Γνωστικό Αντικείμενο: Ρητορική, Υφολογία, Αφηγηματολογία

 

Η Μαρία Κακαβούλια γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ανάλυση λόγου και την θεωρία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο) από όπου και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD). Η διδακτορική διατριβή της με τίτλο Interior Monologue and its Discursive Formation in Melpo Axioti’s ‘Δύσκολες Νύχτες’ εκδόθηκε σε μορφή βιβλίου στη σειρά μονογραφιών (Miscellanea Byzantina Monacensia. Heft 35, 1992) του Ινστιτούτου Βυζαντινής Φιλολογίας, Νεοελληνικής Φιλολογίας και Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας για τρία (Institut fur Byzantinistik, Neugriechische Philologie und Byzantinische Kunstgeschichte) και σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υφολογίας, Ρητορικής & Αφηγηματολογίας. Άρθρα, κριτικά δοκίμια και μελέτες της στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Ως προς το ερευνητικό έργο, ασχολήθηκε με την ανάλυση του λόγου και του ύφους κειμένων προερχόμενων κυρίως από το χώρο της λογοτεχνίας και των μέσων επικοινωνίας. Επιπροσθέτως, ασχολείται ερευνητικά με την μελέτη των διαταραχών της γλωσσικής επικοινωνίας σε άτομα με αφασία.

Έχει εκδώσει τα βιβλία Μελέτες για τον Αφηγηματικό Λόγο (2004), Μορφές και Λέξεις στο έργο της Ελένης Βακαλό (2005), για το οποίο και τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το κρατικό βραβείο δοκιμίου και κριτικής του 2006.

 

Γραφείο: Δ16, Νέο Κτίριο, Τηλέφωνο: 210 9201738, E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:

  • Τρίτη: 14:00-15:00
  • Τετάρτη: 18:00-19:00

 

logo

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα
136, Syngrou Avenue, Athens 17671, Greece 

e-mail: emme@panteion.gr

Ώρες εξυπηρέτησης φοιτητών στη Γραμματεία του Τμήματος [2ος όροφος παλαιού κτiρίου]: κάθε Τρίτη 10:00 - 13:00

Για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ., οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κ.Ε.ΦΟΙ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών) στο αίθριο του νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από 9.30' – 13.30'

  • 210-920 1431 Ελένη Χαλκονίδου, εξυπηρέτηση προπτυχιακών φοιτητών/τριών
  • 210-920 1428 Θεοδώρου Βασιλική, εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών & υποψηφίων διδακτόρων 
  • 210-920 1064 Δημήτρης Καραλής,  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραμματείας