Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιωάννα Βώβου, συμμετέχει στο Διεθνές Συνέδριο Television Studies and CST: The Past, the Present and the Future
Τίτλος Εισήγησης:
TV confessions. Making and studying television through the ‘democratization’ of the voice of the public. A diachronic overview of the Greek case
Το Συνέδριο πραγματοποιείται 8-10 Ιουλίου 2025 στo Μάντσεστερ και με δυνατότητα on line συμμετοχής και διοργανώνεται από το Edge Hill University και το Επιστημονικό περιοδικό Critical Studies in Television.
Πρόγραμμα Συνεδρίου:
https://sites.edgehill.ac.uk/tvresearchgroup/programme-of-the-cst-conference-2023/
Ιστοσελίδα Συνεδρίου: https://sites.edgehill.ac.uk/tvresearchgroup/critical-studies-in-television-conference-2025/
NEA
Η καθηγήτρια του Τμήματος Ανδρομάχη Γκαζή είναι προσκεκλημένη στην ΚΘ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων (7-10 Ιουλίου) που φέτος έχει θέμα «Αναζητώντας τα όρια».
Θα συμμετάσχει την Τρίτη 7 Ιουλίου στη θεματική «Αναζητώντας τα όρια στις τέχνες».
Ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοσιογραφίας και Παραγωγής Ειδησεογραφικού Περιεχομένου, Αχιλλέας Καραδημητρίου, εκπροσωπεί το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας (J-Lab) του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο 4ο Ετήσιο Ελληνόφωνο Συνέδριο Εργαστηρίων Επικοινωνίας «Η Επικοινωνία στην εποχή της 5ης Βιομηχανικής Επανάστασης». (28 και 29 Ιουνίου 2025).
Τίτλος Εισήγησης:
Προκλήσεις και ευκαιρίες της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης στο έργο της διακρίβωσης γεγονότων (fact-checking): Το παράδειγμα της πλατφόρμας Check4facts Science.
(Εισηγητές: Αχιλλέας Καραδημητρίου, Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου και Μιχάλης Ταστσόγλου)
Ιστοσελίδα Συνεδρίου: http://www.cclabs.gr/
Πρόγραμμα Συνεδρίου:
https://docs.google.com/docume
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δήμητρα Ιορδάνογλου και ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, συμμετείχαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Leading and Managing in the Digital Era: Shaping the Future with AI and Data Analytics», το οποίο διοργανώθηκε από το Stevens Institute of Technology (ΗΠΑ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τις 13 έως τις 17 Ιουνίου 2025, στην Αθήνα και τη Σύρο.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσίασαν προφορικά την ερευνητική τους εργασία με τίτλο:
«Human Resource Management in the Digital Era: Insights from HR Professionals in Greece», η οποία εστιάζει στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.
Πόσο ανθεκτική είναι τελικά η Gen Z; Ποιες είναι οι καθημερινές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί και πώς τις αποτυπώνει μέσα από τη δική της ματιά;
Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το podcast Gen Z & Resilience, μια νέα σειρά που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του iMEdD με το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLab) του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η πρωτοβουλία έδωσε την ευκαιρία σε 20 ομάδες φοιτητών και φοιτητριών α αναλάβουν ρόλο ερευνητών και δημιουργών περιεχομένου, εξερευνώντας σε 20 επεισόδια τις προκλήσεις και την ψυχοσύνθεση της γενιάς τους. Μέσα από τις φωνές των φοιτητών και φοιτητριών αναδεικνύονται κρίσιμα ζητήματα: από την ψυχική υγεία και τις σύγχρονες σχέσεις μέχρι τη διαχείριση του μίσους στα social media και την εργασιακή αβεβαιότητα.
Θερμά ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας από την ομάδα podcasting του iMEdD κ. Κέλλυ Κική, και κ. Παναγιώτη Μένεγο, για την εξαιρετική συνεργασία στο Podcastingmodulelab.
Ακούστε εδώ τα 20 podcast επεισόδια https://podcast.imedd.org/en/
Διαβάστε εδώ (https://lab.imedd.org/gen-z-
Το συλλογικό ερευνητικό άρθρο «Comparing news beat structures across 13 countries: From geographic to topical and sub specialised division of labour» στο οποίο συμμετέχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παντελής Βατικιώτης διακρίθηκε - Top Faculty Paper Award - από το ICA Journalism Studies Division κατά τη διάρκεια του 75ου Ετήσιου Συνεδρίου του International Communication Association, 12-16 Ιουνίου 2025 (Ντένβερ, Κολοράντο, ΗΠΑ)
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η θεματική ομάδα Κοινωνιολογία του Πολιτισμού και ΜΜΕ της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας/Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Πολιτισμικών και Οπτικών Σπουδών του ΑΠΘ συνδιοργανώνουν την Ημερίδα «Καθεστώτα μετα-αλήθειας στην σύγχρονη Ελλάδα. Αναπαραστάσεις, μέσα και καταναλωτικές πρακτικές», την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ένα μεγάλο μέρος μελετών της κοινωνιολογίας των μέσων επικοινωνίας και του πολιτισμού έχει αναδείξει στο παρελθόν τους τρόπους με τους οποίους διάφοροι θεσμικοί φορείς γνώσης και εξουσίας καταφέρνουν να διαμορφώσουν συγκεκριμένους όρους κατανόησης της πραγματικότητας και κατά συνέπεια να επηρεάσουν (άλλοτε αποτελεσματικά άλλοτε όχι) κοινωνικές ταυτότητες, νοοτροπίες και πρακτικές. Αυτές οι προσεγγίσεις που συνήθως μιλούσαν για την «κατασκευή» της πραγματικότητας ή της συναίνεσης, για την συγκρότηση «καθεστώτων αλήθειας» που άλλαζαν ή παρέμεναν σταθερά στη μακρά διάρκεια, σήμερα φαίνεται να μην εξηγούν απολύτως τα όσα συμβαίνουν στη σύγχρονη δημόσια σφαίρα. Η διάχυτη καχυποψία στους παραδοσιακούς θεσμούς εξουσίας και γνώσης, οι διαφορετικοί τρόποι διάδοσης της πληροφορίας, η σύγκλιση ή και σύγχυση της ψυχαγωγίας με την ενημέρωση, έχουν επιφέρει μια εντελώς καινούργια συνθήκη στην οποία ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει τη δική του «αλήθεια» και να την υπερασπιστεί σαν να ήταν η μοναδική. Οι παρενέργειες πολλές: άνθιση συνωμοσιολογίας, ρητορικής μίσους, νεο-κοινοτισμού, νέων τρόπων παραπληροφόρησης (ψευδείς ειδήσεις), αμφισβήτηση των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών και της επιστήμης.
Σε αυτό το καθεστώς μετα-αλήθειας που η παγκόσμια πραγματικότητα έχει εισέλθει στον 21ο αιώνα, η ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί εξαίρεση. Στόχος της ημερίδας αυτής είναι να μελετήσει μια ποικιλία από αναπαραστάσεις, πρότυπα, διαύλους και τρόπους κατανάλωσης αυτών των καθεστώτων μετα-αλήθειας είτε αυτά αφορούν την πολιτική ενημέρωση, είτε την ψυχαγωγία, είτε τις καθημερινές πρακτικές επικοινωνίας και διασκέδασης. Χωρίς να εξαντλήσει όλα τα θέματα και τις υποπεριπτώσεις, η ημερίδα αυτή επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της κοινωνιολογικής μελέτης της επικοινωνίας και του πολιτισμού, από εκείνα τα μοντέλα θεωρίας που έβλεπαν μια μονόδρομη προπαγάνδα ή πολιτισμική επιρροή, σε πιο σύνθετες ερμηνείες που θα ερευνούν συστηματικά το χαοτικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της ψηφιακής εποχής και τις δαιδαλώδεις διαδρομές που παίρνουν σε αυτό γνώμες, σύμβολα και πρακτικές, καθιστώντας το ερώτημα ποιος ασκεί εξουσία σε ποιον, πιο επίκαιρο αλλά και πιο πολύπλοκο από ποτέ.
Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας