-
Εργαστήριο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης
Διευθύντρια: Επίκουρη καθηγήτρια Μάρθα Μιχαηλίδου
Ο Κύκλος Σπουδών «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» απευθύνεται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές που τα επιστημονικά ή επαγγελματικά ενδιαφέροντά τους αφορούν το πεδίο του πολιτισμού. Στόχος του είναι να τις/τους εξοικειώσει με τη φιλοσοφία, τους κατευθυντήριους άξονες και τις προτεραιότητες της δουλειάς σε ένα ευρύ πεδίο που αφορά τις τέχνες (θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, εικαστικά), την πολιτιστική κληρονομιά (μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα) και τις πολιτιστικές βιομηχανίες. Παράλληλα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εξοικειώνονται με τη διαδικασία διοργάνωσης εκδηλώσεων (events management), με ζητήματα πολιτιστικής επικοινωνίας με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και με την έρευνα κοινού των πολιτιστικών οργανισμών.
Η λειτουργία του Κύκλου Σπουδών βασίζεται στο θεσμοθετημένο Εργαστήριο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται οκτώ υποχρεωτικά εργαστηριακά μαθήματα, τέσσερα στο Γ΄ έτος και τέσσερα στο Δ΄ έτος σπουδών. Τα περισσότερα εργαστηριακά μαθήματα καταλήγουν στη διοργάνωση ενός πραγματικού έργου (project) εξ ολοκλήρου από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές (συναυλία, μουσική εκδήλωση, φεστιβάλ κινηματογράφου, παραγωγή βίντεο, έκθεση σε μουσείο ή χώρο πολιτισμού, κ.ά.), κάτι που τους δίνει μια μοναδική δυνατότητα να ασκηθούν σε επαγγελματικές συνθήκες.
Το Εργαστήριο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης συνεργάζεται με όλους τους σημαντικούς φορείς πολιτισμού στην Αθήνα (και όχι μόνο) με στόχο την άσκηση των φοιτητριών/τών στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διοργανώνονται συνεχείς επισκέψεις σε πολιτιστικούς φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα, και διαλέξεις από αναγνωρισμένους επαγγελματίες στο πεδίο του πολιτισμού, των πολιτιστικών βιομηχανιών και της πολιτιστικής διαχείρισης εν γένει.
Από το 2015 το Εργαστήριο έχει εγκαινιάσει μια πολύ γόνιμη συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τη διοργάνωση του κύκλου συναυλιών σύγχρονης μουσικής «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού». Άλλες συνεργασίες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, το πολιτιστικό κέντρο/θερμοκοιτίδα Ρομάντσο, τον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναϊς» κ.ά.
Οι απόφοιτοι/τες του Εργαστηρίου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο ευρύτερο πεδίο των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών με έμφαση στους τομείς της πολιτιστικής επικοινωνίας, της διοργάνωσης εκδηλώσεων και του ψηφιακού πολιτισμού. Άλλα γόνιμα πεδία επαγγελματικής απασχόλησης περιλαμβάνουν την επιμέλεια εκθέσεων, κινηματογραφικά φεστιβάλ και εταιρείες θεατρικών/πολιτιστικών παραγωγών, τον εκδοτικό χώρο, τις εφαρμογές των νέων μέσων στην ψηφιακή τέχνη, τη μουσειολογία και τη μουσειοπαιδαγωγική.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
Ε' Εξάμηνο
ΣΤ΄Εξάμηνο
Ζ' Εξάμηνο
Η' Εξάμηνο