Διευθυντής: Καθηγητής Χρήστος Δερμεντζόπουλος
- Ιστότοπος: https://culturelab.panteion.gr
Το Εργαστήριο Πολιτιστικής Διαχείρισης/Cultural Management lab (CM Lab), ιδρύθηκε με απόφαση της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Αρ. Πράξης 254, ΦΕΚ 5849/15.12.2021), κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού (ΓΣ 22/7/2021) και έγκρισης από τη Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου (14/9/2021). Το ΦΕΚ εδώ.
Αντικείμενο
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, το Εργαστήριο Πολιτιστικής Διαχείρισης εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος στα γνωστικά πεδία της πολιτιστικής διαχείρισης, της μελέτης, διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, της Μουσειολογίας, της δημοφιλούς κουλτούρας και των σύγχρονων πολιτισμικών πρακτικών, της παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και πρόσληψης πολιτιστικών προϊόντων, των πολιτισμικών σπουδών, της ανάπτυξης κοινού, των ερευνών κοινού, της έρευνας αξιολόγησης πολιτιστικών γεγονότων, και γενικότερα σε αντικείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα σπουδών και στις ερευνητικές κατευθύνσεις του Τμήματος σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Το Εργαστήριο δραστηριοποιείται κυρίως στους παρακάτω τομείς:
- Τη μελέτη και έρευνα σε όλα τα γνωστικά πεδία που αναφέρονται στο άρθρο 1 παραπάνω.
- Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνών στο πεδίο του πολιτισμού, των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών και της πολιτιστικής διαχείρισης. Ενδεικτικά αναφέρονται εφαρμογές στον χώρο των πολιτιστικών οργανισμών (π.χ. μουσεία, πινακοθήκες, βιβλιοθήκες κ.λπ.), της τέχνης (π.χ. μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος κ.λπ.), των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών (π.χ. εκδόσεις, βιντεοπαιχνίδια, design, τηλεόραση, μόδα κ.λπ.), του πολιτιστικού τουρισμού κ.λπ.
- Τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολιτιστικού περιεχομένου για δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα, καθώς και τη δημιουργία ψηφιοποιημένου περιεχομένου στα παραπάνω πεδία.
- Την οπτικοποίηση βάσεων δεδομένων στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.
- Την αξιοποίηση πολιτισμικού περιεχομένου στην εκπαίδευση με έμφαση στην άτυπη εκπαίδευση (π.χ. μουσεία και χώροι πολιτισμού) με τη σχεδίαση κατάλληλου υλικού, προγραμμάτων και εμπειριών για ποικίλες ομάδες χρηστών.
- Την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων για την ανάλυση, κατανόηση και παραγωγή περιεχομένου και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των χρηστών στο πεδίο του πολιτισμού.
- Τη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων, εργαστηρίων ή δομών δια βίου μάθησης για φοιτητές/τριες, αποφοίτους, ερευνητές/τριες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και επαγγελματίες που εργάζονται στο πεδίο του πολιτισμού.
- Τη συνεργασία με ερευνητικά ή πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που ασχολούνται με ανάλογα θέματα.
- Την παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα σε θέματα που σχετίζονται με τα αντικείμενά του.
- Τη διοργάνωση επιστημονικών συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, καθώς και την πραγματοποίηση επιστημονικών δημοσιεύσεων και εκδόσεων.
- Γενικά, την ανάληψη κάθε είδους επιστημονικής και ερευνητικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας στα επιστημονικά του αντικείμενα, προκειμένου να διευκολύνει το έργο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού και του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών εν γένει.
- Για τις ανάγκες της λειτουργίας του και για την υποστήριξη των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του, το Εργαστήριο συγκροτεί βιβλιοθήκη και αρχείο, προμηθεύεται τον απαραίτητο εξοπλισμό καιαναπτύσσει κάθε άλλη νόμιμη δραστηριότητα σχετική με τους σκοπούς του.