410237. Εργαστηριακό Μάθημα Πολιτισμού ΙΙΙ: Κινηματογράφος
Διδάσκων: Χρήστος Δερμεντζόπουλος
Το Εργαστήριο χωρίζεται σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Στο πρώτο, διδάσκονται οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας, σεναρίου, εικονοληψίας και μοντάζ και οι βασικές αρχές συγγραφής κριτικής μιας κινηματογραφικής ταινίας. Οι φοιτητές/-τριες, χωρισμένοι/-ες σε ομάδες, εφαρμόζουν όσα έμαθαν μέσα από την εκπόνηση εργασιών, όπως παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικό σποτ), δημιουργία ιστολογίου με κριτικές κινηματογραφικών ταινιών, διοργάνωση κινηματογραφικού φεστιβάλ κ.α. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις σε κινηματογραφικά/τηλεοπτικά γυρίσματα και ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες, προβολές σε φιλμ και συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου.
410238. Εργαστηριακό μάθημα Πολιτισμού ΙV: Παραγωγή Περιεχομένου Ιστοσελίδας στο Πεδίο των Πολιτισμικών Σπουδών
Διδάσκουσα: Ελισάβετ Αρσενίου
Το εργαστήριο οργανώνεται γύρω από δύο άξονες :
- Ερευνητικός άξονας : στόχος, η εξοικείωση των φοιτητριών και των φοιτητών με την έρευνα και την παραγωγή κειμένων στο πεδίο των πολιτισμικών σπουδών,
- Τεχνικός άξονας : στόχος, η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με την οργάνωση, διαχείριση και συντήρηση του ηλεκτρονικού περιοδικού Πόλις Άπολις:
https://www.polisapolis.gr/el/
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
- γνωρίζει στοιχειωδώς πώς πραγματοποιείται μια εμπειρική ή ακαδημαϊκή έρευνα,
- γνωρίζει στοιχειωδώς τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας (οδηγός συνέντευξης, βασικές αρχές βιωματικής συνέντευξης, δεοντολογικές αρχές κλπ),
- γνωρίζει στοιχειωδώς τη μεθοδολογία της ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης,
- επεξεργάζεται τα αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας για τη συγγραφή κειμένου,
- μπορεί να αναρτήσει και να επεξεργαστεί κείμενο σε ιστοσελίδα,
- να ακολουθεί την εκδοτική χάρτα συγγραφής κειμένων.
Συνεργάτες/ιδες: Μαριλένα Καρρά ▪ Παύλος Μούλιος ▪ Κατερίνα Σεργίδου ▪ Διονύσης Φλεβοτόμος ▪ Παναγιώτης Φελέκης (υποψήφιοι/ες διδάκτορες Τμήματος)